Płatki kukurydziane Kellog

… można kupić niemal na całym świecie. Ale przecież nie zawsze tak było! Wymyślił je dr John Harvey Kellog, wegetarianin. Wraz z bratem prowadził sanatorium, w którym propagował właśnie taka dietę.

Był rok 1894. Pewnego dnia, eksperymentując z gotowanymi zbożami, przypadkiem zostawili ugotowaną pszenicę, która zastygła. Szkoda było ją wyrzucić, więc rozwałkowali ją, by uzyskać płaty pszennego ciasta. Ale zamiast płatów, pszenica rozpadła się w pojedyncze płatki, nieregularne i zaskakujące. Ponieważ bracia byli nader oszczędni, zamiast je wyrzucić, uprażyli je i podali pensjonariuszom, jako dodatek do mleka.

Tak to się zaczęło. Potem większą popularność zdobyły płatki kukurydziane, zwłaszcza z dodatkiem cukru, miodu, orzechów czy kakao.

Płatki kukurydziane produkuje się inaczej – ugotowana na miękko ziarna są mielone, papka jest rozdrabniana i opiekana, ewentualnie z dodatkami, na przykład – witaminami!

Ciekawska

error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content