Z OSTATNIEJ CHWILI
Sprawdź imprezy w Twojej okolicy.Zaginął kot, zgubiłeś psa, portal „Mieszkańca” bezpłatnie info o tym da!* www.facebook.com/gazetamieszkaniec * ilość informacji ograniczona; osoby zainteresowane prosimy o kontakt telefoniczny 22 810-64-12

Słodki, słony, gorzki, kwaśny. Plus piąty smak – umami, wyodrębniony bardzo niedawno.

  • Na języku powstaje jako przyjemne, intensywne wrażenie świetnego mięsa, rosołu, dopełniając smak i zapach potrawy, polepszając jej jakość i atrakcyjność.
  • W czystej postaci kwas glutaminowy jest słabo wyczuwalny, lecz jego sole – glutaminiany –tworzą charakterystyczny posmak. Jego intensywność bywa zwiększana przez guanozyno-5′-monofosforan (E627).
  • Kucharz Grzegorz Łapanowski, chcąc „pokazać” smak umami, radzi upiec kurczaka, a gdy brytfanna wystygnie, przejechać po niej palcem i oblizać go. W ten sposób możemy sobie dość dokładnie wyobrazić, o jaki smak chodzi.
  • Umiemy odróżniać rozmaite smaki, nie bez powodu. Słodki, by zauważyć wysokokaloryczne węglowodany, zwłaszcza cukry proste i złożone. Słony wykrywa sole sodu i potasu, zaś kwaśny – kwasy organiczne i nieorganiczne. Smak gorzki – sole nieorganiczne i alkaloidy, nie zawsze dla nas wskazane. Ten sam smak nie zawsze jest odbierany jednakowo przez wszystkich.

Newsletter Mieszkańca

Bieżący numer

Bieżący numer w .pdf

Nr 21 (695) ROK XXVII
Następne wydanie 23.11.2017

Archiwum wydań od nr 1/2006

Najnowsze artykuły

REKLAMA

Najczęściej czytane