Z OSTATNIEJ CHWILI
Sprawdź imprezy w Twojej okolicy.Zaginął kot, zgubiłeś psa, portal „Mieszkańca” bezpłatnie info o tym da!* www.facebook.com/gazetamieszkaniec * ilość informacji ograniczona; osoby zainteresowane prosimy o kontakt telefoniczny 22 810-64-12

Słoiczek z zawartością, przypominającą lato …

Przyjemnie jest zimą otworzyć smakowity słoiczek z zawartością, przypominającą lato. Umożliwia nam to jedna z technik konserwacji żywności – pasteryzacja lub tyndalizacja – pasteryzacja trzykrotna.

Ale tych pożytecznych technik jest o wiele więcej! Dzięki suszeniu drobnoustroje nie mogą się rozwijać. Podobnie z liofilizacją, gdy usuwa się całą lub niemal całą wodę pod wielkim ciśnieniem i w specjalnych temperaturach. Produkt będzie trwały tylko w bardzo szczelnym opakowaniu!

Obróbka cieplna produktu sprawia, że większość bakterii ginie, zaś mrożenie niszczy tylko niektóre, a formy przetrwalnikowe mogą rozwinąć się po rozmrożeniu. Znamy też bakterię zimnolubną – to listeria. Uwielbia rozmnażać się w chłodzie!

Peklowanie, kiedyś najpopularniejsza forma przechowywania mięsa bez lodówki, odchodzi do lamusa, choć trudno zapomnieć domowe, peklowane i wędzone szyneczki…

Solenie, cukrzenie, zakwaszanie (m.in. octem) towarzyszą nam do dziś. Warzywa, grzyby, owoce lubią to! Jednak więcej wartości odżywczych z pewnością znajdziemy w mrożonkach, jeśli tylko były prawidłowo przechowywane.

Newsletter Mieszkańca

Bieżący numer

Bieżący numer w .pdf

Nr 19 (693) ROK XXVII
Następne wydanie 26.10.2017

Archiwum wydań od nr 1/2006

Najnowsze artykuły

REKLAMA

Najczęściej czytane