Świeżych warzyw brak, a te z przechowalni nie zawsze na, smakują. Czas na mrożonki!

  • Warzywa na patelnię – zamrożone wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą i, odkryte, mieszając, powoli smaż. Po chwili dosyp 1 łyżkę warzyw suszonych, drobno mielonych lub Vegety, dodaj zioła (cząber, rozmaryn, oregano, bazylię) i łyżeczkę kurkumy. Skrop sosem sojowym, takim, który w składzie nie ma cukru ani karmelu. Wymieszaj. Po 10 minutach na wierzchu ułóż przekrojone na pół trójkąciki sera topionego i plasterki sera grana padano lub parmezanu. Przykryj, trzymaj na małym gazie 3 minuty. Wyłącz, zostaw przykryte jeszcze ok. 10 minut. Całość przygotowania trwa 25 minut!
  • Szpinak mrożony – ugotuj na półtwardo makaron rurki, kokardki, świderki lub muszelki. Na patelni z płaską łyżeczką masła klarowanego duś 1 opakowanie szpinaku mrożonego z 1-2 ząbkami siekanego czosnku, szczyptą gałki, soli, pieprzu białego mielonego, a gdy odparuje, wymieszaj z ciepłym makaronem, dodając ½ opakowania serka homogenizowanego. Wyłóż do natłuszczonej, żaroodpornej formy, posyp obficie parmezanem i zapiekaj w ok. 180°C przez 10-20 minut. Aromatyczne i zdrowe!
  • Zupa mrożona – bardzo szybka: rozpuść kostkę rosołową w odpowiedniej ilości wrzącej wody, dodaj zupę mrożoną (kapuśniak, kalafiorową, grzybową), gotuj 10-15 minut, ew. zagęść dodając zasmażkę lub śmietanę. Na to siekana natka. Wersja dłuższa: włóż do zimnej wody kawałeczek szpondra wołowego oraz 1-2 udka kurczaka lub inne kawałki mięsa. Gotuj 1,5 godz., bez przykrycia, niech ledwo mruga. Dodaj sól, pieprz, siekaną cebulę, mrożoną zupę lub, jeśli to ma być rosół, mrożoną włoszczyznę. Gotuj 15 minut i pozostaw przykryte na kwadrans, niech nabierze smaku. Gotowe!
  • Owoce mrożone – zagotuj mleko, dodając cukier wanilinowy i 2 łyżki cukru na ½ litra. Dodaj namoczoną żelatynę (o ¼ mniej płynu niż wynika z przepisu na opakowaniu) i starannie ją rozmieszaj. Do salaterki lub formy wlej około 1 cm chłodnego, leciutko gęstniejącego żelatynowego mleka, wrzuć mrożone owoce, np. maliny. Gdy ledwo zastygną, dolej mleka i włóż jagody. Na trzecią warstwę – truskawki. Owoce dobieraj dowolnie. Muszą być zamrożone. Po 2 godz. w lodówce wyłóż na półmisek. Smacznego!

Pyszna Józia

error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content