W poszukiwaniu witamin i wiosennej siły.

  • Biała rzodkiew – starta na grubej tarce razem z marchewką (proporcje 1:1), wymieszana z sokiem z cytryny, odrobiną soli, cukru, czubatą łyżką natki pietruszki posiekanej bardzo drobno i 3-4 łyżkami gęstej śmietany, którą można zastąpić mniej zdrowym, wyrazistym majonezem. Wymieszać, zjadać, cieszyć się wiosną.

 

  • Biała rzodkiew – jedną rzodkiew i dwa kwaskowe jabłka zetrzyj na tarce, skrop cytryną, dodaj posiekaną bardzo drobno białą część pora, pęczek siekanej natki, dorzuć uprażone pestki dyni lub orzechy włoskie (mogą być też po prostu orzechy mielone). Całość zalej sosem zrobionym z łyżki leciutko podgrzanego miodu, 2 łyżek oliwy i soku cytrynowego. Można posolić, ale wcale nie jest to konieczne! Smakuje znakomicie.

  • Sos chrzanowy – to prawdziwe wyzwanie dla wyobraźni. Sos może być na zimno i na gorąco, sporządzany na tysiąc sposobów. Najprostszy – wymieszaj serek homogenizowany z tartym chrzanem ze słoiczka i odrobiną soli. Znakomity do wędlin drobiowych i schabu oraz do opiekanych ziemniaków. Sprawdzi się jako dip do maczania słupków młodych marchewek, cukinii czy różyczek kalafiora. Sos na gorąco – do bulionu dodaj białą zasmażkę, by go zagęścić. Do tego ciut mleka, 3-4 łyżki kwaśnej śmietany i tyle chrzanu, by wyraźnie zdominował pozostałe smaki. Po dodaniu chrzanu sos nie powinien już się gotować. To świetny sos do białej kiełbasy na gorąco, mięs pieczonych czy jarzyn z wody.

  • Twarożek śniadaniowy – wymieszaj twarożek (np. granulowany lub tradycyjny) z posiekaną rzeżuchą, którą każdy potrafi wyhodować (na zdrowie!) na wilgotnej wacie. Dodaj siekany, drobny szczypiorek, odrobinę soli – wymieszaj i gotowe. Samo zdrowie!

 

  • marchewMarchewkowa surówka – startą na drobnej tarce marchew wymieszaj z chrzanem (najlepiej śmietankowym) i tartym, słodkim jabłkiem, dodaj odrobinę (łyżeczkę) miodu i kilka łyżek soku jabłkowego. Wymieszaj dokładnie, podawaj natychmiast. Wspaniałe i soczyste!

  • Koktajl buraczany z jabłkiem – wyszorowanego, starannie obranego buraka pokrój w kostkę, dodaj podobnej wielkości kwaskowe jabłko, wrzucaj partiami do sokowirówki i od razu podawaj. Jeśli jabłko było słodkie, dodaj soku z cytryny.

 

error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content