Z OSTATNIEJ CHWILI
Sprawdź imprezy w Twojej okolicy.Czytaj nowy HOROSKOPZaginął kot, zgubiłeś psa, portal „Mieszkańca” bezpłatnie info o tym da!* www.facebook.com/gazetamieszkaniec * ilość informacji ograniczona; osoby zainteresowane prosimy o kontakt telefoniczny 22 810-64-12

Wielkanocne smaki. Inspiracja dla dorosłych i dla dzieci.

Jaja na twardo – można je podawać w majonezie lub sosie tatarskim czy chrzanowym, na siekanym szczypiorku, na cienkich plastrach szynki albo na pieczarkach. By urozmaicić nieco w tym roku wygląd półmisków, zadbaj o kolorowe święta! W tym celu jaja, po ugotowaniu, ostudzeniu i obraniu ze skorupek, zanurzasz – jedno w intensywnym wywarze z buraków, będzie różowe, tym intensywniejsze, im mocniejszy wywar i im dłuższy czas „farbowania”. Inne – w wywarze z czerwonej kapusty – będzie niebieskie. Kolejne – w mocnym naparze z kurkumy, żeby stało się słonecznie żółte. Jeszcze inne obsyp grubo mielonym, czarnym pieprzem, będzie piegowate. Kolorowe jaja, ułożone na zwykłej sałacie, są świetną i smaczną dekoracją stołu.

Biała kiełbasa – nie tylko gotowana w żurku czy białym barszczu. Taką kiełbasę, po ugotowaniu, posmaruj cienko chrzanem, zawiń w kwadrat francuskiego ciasta. Wierzch posmaruj roztopionym masłem, posyp papryką i solą. Piecz powoli do zrumienienia ciasta. Inny sposób, to kiełbaski, najlepiej ugotowane, ułożyć ciasno w brytfannie, przykryć dość grubą warstwą cebuli (cebulę należy przygotować następująco: pokroić niezbyt cienko, włożyć na rozgrzany na patelni tłuszcz, posypać łyżeczką cukru i posolić, a następnie powoli dusić pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, aż nabierze równomiernego, złotego koloru) wlać szklankę jasnego piwa tak, by przykryła kiełbaski, lecz nie cebulę i włożyć do ciepłego piekarnika na około 20 minut, niech wszystko się „przegryzie”, a piwo w znacznej części wyparuje. Pyszne.

Mazurki – ciasto bardzo wielkanocne. Mogą być z ciasta kruchego, biszkoptowego, makaronikowego, a nawet wafli. Spód to blat pojedynczy lub złożony z kilku warstw, przekładanych powidłami śliwkowymi, konfiturą z róży czy marmoladą. Ważne, by zadbać o lekko wystające brzegi, by wypełnić je pomadą o dowolnym smaku, lukrem, galaretką itp. Najważniejsze – dekorowanie. Płatki migdałów, orzechy, owoce kandyzowane, czekolada – co kto lubi. Proste i efektowne, świetne do pracy z dziećmi.

Pyszna Józia

Newsletter Mieszkańca

Najnowsze artykuły

Bieżący numer

Bieżący numer w .pdf

Nr 7 (705) ROK XXVIII
Następne wydanie 26.04.2018

Archiwum wydań od nr 1/2006

REKLAMA

Najczęściej czytane