Wiosenne inspiracje.

Chia – malutkie, przypominające mak nasionka szałwii hiszpańskiej. Mało kalorii, dużo błonnika, magnezu, wapnia i nie tylko. Można je dodawać do każdej masy mazurkowej, lub użyć jako dekoracyjnej posypki. Świetnie sprawdzi się w koktajlach, owocowych lub ze świeżych warzyw (np. łyżka nasion chia, dowolna sałata, seler naciowy, jarmuż, jabłko, banan lub pomarańcza i woda, plus nieco stewii albo ciut cukru oraz sok z cytryny). Można dodawać do sałatek – ma neutralny smak, ale uwaga – absorbuje wodę! Najprostszy deser: puszkę mleka kokosowego z odrobiną olejku migdałowego (lub bez) wymieszać z ¾ szklanki mleka i 3-5 łyżkami nasion chia (można dać więcej). Najważniejsze, by natychmiast po wrzuceniu nasion dokładnie i energicznie mieszać przez kilka minut, by nie dopuścić do powstania bryłek. Odstawić na godzinę do lodówki (może stać tam do 2 dni), podając przykryć malinami lub truskawkami (mogą być rozmrożone). Wspaniałe, niezwykłe, wiosenne!

Topinambur – warto mu poświęcić cały odcinek. Kiedyś to zrobimy. Topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty. W ogródku ozdobny, dekoracyjny, w kuchni – rewelacja, zwłaszcza dla cukrzyków. Lepiej spożywać po obróbce termicznej – surowy, choć smaczny, może powodować wzdęcia. Jak go przygotować? Zależnie od odmiany (a nawet w sieciowych marketach bywają różne), można ugotować na miękko (ok. 10 min.), nawet bez obierania, zmiksować z łyżką masła lub śmietany, odrobiną soku cytrynowego, solą i pieprzem. Wiele osób lubi ciut gałki muszkatołowej. Podawać zamiast ziemniaków. Francuzi i włosi gotują wiele zup z tym warzywem. Wystarczy rosół i topinambur – gdy się ugotuje do miękkości całość zmiksuj, dodaj sporo soku cytrynowego, śmietanę lub śmietankę, a wierzch udekoruj świeżo uprażonymi płatkami migdałów.

Olej kokosowy – ma wyjątkowo wysoki punkt dymienia, więc wspaniale się na nim smaży. Oto roślinny smalec: leciutko rozgrzej na patelni pół szklanki oleju kokosowego, w nim powoli podsmaż sporą, siekaną cebulę, aż się zrumieni, oraz siekany ząbek czosnku. Można dodać pół tartego jabłka, sól, majeranek. Pycha!

Pyszna Józia

error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content