Z OSTATNIEJ CHWILI

Z okazji Dnia Kobiet przygotuj romantyczną kolację we dwoje.

Przystawka: awokado z krewetkami – składniki: 2 dojrzałe awokado, 200 g mrożonych krewetek koktajlowych, sok z cytryny, pół łyżki białego octu winnego, gałązki koperku, kapary; sos : 1 łyżka majonezu, pół łyżeczki koncentratu pomidorowego, 25 ml whisky, pół łyżeczki musztardy, sól, pieprz

Przygotowanie sosu: wymieszaj musztardę z majonezem na jednolity aksamitny krem. Dodaj koncentrat pomidorowy, whisky i wszystko delikatnie wymieszaj.

Awokado przekrój na połówki, usuń pestki, miąższ mocno skrop sokiem z cytryny. Część miąższu ostrożnie wydrąż łyżeczką. Krewetki zalej wrzątkiem, pozostaw kilka minut, a następnie odsącz na sitku, przełóż do miseczki, skrop octem, dodaj kawałki wydrążonego awokado, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Napełnij sałatką awokado. Całość polej sosem, udekoruj kaparami i koperkiem.

Danie główne: spaghetti carbonara – składniki na dwie porcje: 2 jajka,100 g wędzonego boczku, 160 g makaronu (np. spagetti lub tagliatelle), ząbek czosnku, natka pietruszki, łyżka oliwy, 30 g parmezanu, sól, pieprz

Jajka sparz wrzątkiem i wbij do talerza. Roztrzep widelcem. Boczek pokrój na drobne kawałeczki. Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Na patelnię wlej oliwę, dodaj boczek i smaż na niewielkim ogniu. Kiedy boczek lekko się zrumieni, dodaj czosnek i natkę i smaż przez około pół minuty. Nadal na niewielkim ogniu, dodaj do boczku makaron i zamieszaj. Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj makaron z parmezanem i pieprzem. Polej makaron masą jajeczną (jajka powinny lekko się ściąć) i dopraw solą. Przełóż na talerz i udekoruj pietruszką.

Deser: tiramisu w szklance – składniki: 12 podłużnych biszkoptów, 2 duże jajka, 250 g serka mascarpone, 3 łyżki cukru, 100 ml mocnej rozpuszczalnej kawy, 20 ml amaretto, 2 łyżki kakao.

Zagotuj pół litra wody. Jajka włóż do gorącej wody na 10 sekund, wyjmij, oddziel białko od żółtka. Żółtka utrzyj z cukrem na jasny puszysty krem, zmiksuj z mascarpone. Jedno białko ubij na sztywną pianę, delikatnie wmieszaj do masy jajeczno-serowej. Amaretto wlej do kawy. Biszkopty przekrój na pół (żeby się mieściły w pucharkach), maczaj w kawie i układaj w pucharkach. Na biszkopty wyłóż łyżkę kremu, posyp kakao. Warstwy powtórz w każdym pucharku do wyczerpania składników. Przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem zrób posypkę z kakao.