Pieczesz ciasta? Dzisiaj upiecz domowy chleb

Najprostszy: W misce wymieszaj pół kilo przesianej mąki, najlepiej tortowej, ze szczyptą cukru i soli, potem dodaj: sparzone pestki słonecznika lub dyni, pokrojone w paski czarne oliwki bez pestek, trochę płatków kukurydzianych, suszony czosnek. Wymieszaj, dodaj półtorej szklanki ciepłej wody z rozpuszczonymi w niej 35 g drożdży. Gdy ciasto gotowe, wlej je do wysmarowanej tłuszczem formy (masło, oliwa lub olej). Gdy wyraźnie podrośnie w zacisznym, ciepłym miejscu (po kilkunastu minutach), piecz w temperaturze niewiele ponad 200°C około 45-55 minut.

Trudniejszy: na pół kilo pszennej mąki weź pół łyżeczki miałkiej soli, wymieszaj. 35g drożdży rozpuść dokładnie w szklance ciepłego mleka, a następnie połącz wszystko w gładką masę i odstaw w zaciszne, ciepłe miejsce, przykrywając podwójnie złożoną ściereczką. Gdy wyrośnie, przełóż je do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wierzch posmaruj białkiem, a jeśli lubisz – posyp np. kminkiem, czarnuszką czy makiem. Włóż do ciepłego piekarnika na godzinę – najpierw nieco ponad 200°C, potem obniż temperaturę do około 180°C. Podawaj, gdy ostygnie.

Pracochłonny, ale wart wysiłku: roztrzep 3 jajka z olejem (1/3 szklanki) i pełnym mlekiem (tyle samo). Powoli dodawaj, stale mieszając, 1 i 1/3 szklanki mąki z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Gdy masa jest gładka, dodaj, nadal mieszając, pół szklanki ostrego, żółtego sera (np. cheddar) startego na drobnej tarce, nieco pieprzu i soli. Przygotuj składniki nadzienia, mogą to być różne kompozycje. Oto dwa przykłady: krojone w paski suszone pomidory z oleju, suszony siekany szczypiorek, czarne oliwki, ser feta w kostkach, albo krojony w kostkę ser pleśniowy niebieski, np. rokpol czy lazur, siekane włoskie orzechy, uprzednio sparzone przez minutę, rodzynki sułtańskie. Ostrożnie wymieszaj nadzienie z ciastem, całość wylej do wysmarowanej i posypanej mąką formy. Piecz w temperaturze 170-180°C niespełna godzinę. Uwaga! Farsze mogą być także komponowane z dodatkiem np. szynki parmeńskiej, przesmażonej cebulki czy siekanego świeżego pora!

error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content