Nadeszła wiosna, czyli czas nowalijek.

Oto kilka propozycji na lekkie wiosenne dania.

Sałatka z rzodkiewką. Opakowanie twarożku lub biały ser połącz z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego. Dodaj drobno posiekaną lub startą na tarce o dużych oczkach rzodkiewkę oraz ogórka. Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp posiekanym szczypiorkiem. Udekoruj plastrami ogórka i rzodkiewki. Sałatka z rzodkiewką świetnie smakuje też z serem feta.

Botwinka. Z pęczka botwinki odetnij buraczki, listki pokrój na mniejsze części. Włóż wszystko do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Buraki obierz, pokrój drobno wraz  listkami. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w kostkę, wszystkie warzywa przełóż do miski i dopraw solą i pieprzem. Zalej kefirem, jogurtem lub zsiadłym mlekiem, wymieszaj. Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami.

Pasta ze szczypiorkiem: jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i drobno posiekaj. Dodaj musztardę i majonez, wymieszaj całość dokładnie. Wsyp posiekany szczypior, dopraw solą i pieprzem. Podawaj jako pastę na kanapki lub… farsz do nadziania jajek.

Kalarepki zapiekane z mięsnym farszem. Składniki na 4 porcje: 4 kalarepki, 1 cebulka, olej, 25 dag mielonej wołowiny, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 jajko, po 1–2 łyżki tartej bułki i parmezanu, sól, pieprz.

Wykonanie: 1. Kalarepki umyj, zalej osolonym wrzątkiem, gotuj ok. 10 min. Ostudź, z każdej odkrój czapeczkę. Wydrąż środki pozostawiając 1,5-cm ściankę. Wydrążony miąższ posiekaj.

  1. Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na oleju z posiekaną kalarepką. Dodaj mięso, mieszając przesmaż, dodaj koncentrat, podduś, przypraw, przestudź. Wymieszaj z jajkiem, tartą bułką i parmezanem, dopraw.
  2. Farszem napełnij kalarepki, piecz ok. 20 min w temp. 200 st.C.