Z OSTATNIEJ CHWILI

Czekoladowy zawrót głowy!

Kaczka w czekoladzie: piersi lub nogi z kaczki skrop octem winnym, a po 2 godzinach zamarynuj na całą dobę w czerwonym, półsłodkim winie, z dodatkiem odrobiny soli. Po 24 godzinach odsącz (marynatę zachowaj), obsmaż mięso na maśle klarowanym w garnku o grubym dnie, po obu stronach, dodaj drobniutko siekaną średnią cebulę, duś około 20 minut mieszając, po czym obłóż ją suszonymi śliwkami kalifornijskimi bez pestek (połówki) i zalej sokiem z 2-3 pomarańczy, dodaj nieco mielonego czosnku i majeranek. Duś powoli, przykryte, około godziny. Płyn możesz uzupełniać sokiem jabłkowym. Pod koniec odparuj go, a gdy gotowy, wrzuć na mięso pokruszoną czekoladę, koniecznie gorzką (1/2 tabliczki na 2 piersi lub 2 udka). Kto lubi, może dodać odrobinę sosu chili. Przykryj, a gdy się roztopi, podawaj.

Ciastka z czekoladą: pół kostki masła utrzyj bardzo dokładnie ze szklanką cukru, pół na pół białego i brązowego, dodaj jedno duże jajko, nieco wanilii i cynamonu, ucieraj nadal. Gdy masa jest gładka, dodaj do niej małą szczyptę soli, szklankę mąki, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, ½ łyżeczki kurkumy i 1/3 łyżeczki imbiru, a na koniec 1 ½ szklanki płatków owsianych, dwie garści żurawiny suszonej, tyle samo pokruszonej drobno czekolady. Kto lubi, może dodać sparzone, siekane orzechy czy rodzynki. Porządnie wyrób ciasto, formuj małe kulki, rozpłaszczaj na przygotowanej do  pieczenia blasze i piecz, aż się lekko zarumienią.

Błyskawiczny deser: można go wykonać z gotowych korpusów słodkich babeczek lub spodu na tartę, takiego z wystającym rantem. W rondelku rozpuść gorzką czekoladę (najlepiej w kąpieli wodnej), dodaj do niej sok z połowy pomarańczy i 2-3 łyżki rumu, wódki albo spirytusu. Mieszaj, by się nie przypaliło. Po chwili zdejmij do ostudzenia, a gdy czekolada jest już chłodna, lecz nadal bardzo miękka, rozsmaruj ją na tarcie lub wewnątrz babeczek. Suszone śliwki bez pestek zmiksuj z odrobiną (2-3 łyżki) wody i powidłami śliwkowymi tak, by uzyskać gęsta masę. Wypełnij nią tartę (lub babeczki), całość polukruj cienkim strumieniem lukru, tworząc kratkę. Gotowe!