Metamorfoza na 28. urodziny!

W redakcji „Mieszkańca” tak zwanego „świętego spokoju” nie znajdziecie, ciągle dużo się dzieje. Ostatnio zmieniliśmy format gazety na mniejszy i poręczniejszy, możecie ją czytać chociażby w drodze do pracy. Rozwijamy stronę internetową i media społecznościowe. Wszystko po to, by być jeszcze bliżej Was. Jednak największą zmianę przeszła siedziba naszej redakcji i jest to najpiękniejszy prezent na 28. urodziny „Mieszkańca”, które obchodziliśmy 1 kwietnia. O tej niezwykłej metamorfozie możemy Was w końcu poinformować, bo do tej pory była to tajemnica…

Cała ta remontowa rewolucja zaczęła się późną jesienią, kiedy to do naszej redakcji wszedł tajemniczy mężczyzna i zaczął się po niej badawczo rozglądać. Okazało się, że jest to przedstawiciel programu „Tomasz Pągowski: Projekt LOKAL-ny” z platformy DOMO+. Zostawił wizytówkę, my uznaliśmy całą sytuację za żart i sprawa ucichła. Jakiś czas później okazało się, że producent programu zdecydował się na remont naszej redakcji.

Odwiedził nas Tomasz Pągowski (prowadzący program) i pytał o oczekiwania wobec remontu. Potem były pomiary, dalsze ustalenia, a w końcu domówienie terminu, co nie było proste, bo zgranie ekipy telewizyjnej z cyklem wydawniczym naszej gazety wymagało niezłych kombinacji ze strony teamu Tomasza Pągowskiego.

Miesiąc później ekipa remontowa i telewizyjna weszła do wysłużonego budynku przy Grenadierów 10. W tym miejscu warto przypomnieć, że lata temu mieścił się tu… sklep mięsny. Wprowadzając się wykonaliśmy oczywiście generalny remont, jednak z biegiem lat, chociaż dalej było przytulnie i klimatycznie, ale jednak trąciło myszką.

Nie ukrywamy, że z duszą na ramieniu oddawaliśmy na pięć dni klucze do naszej redakcji. Ten czas był jedną wielką niewiadomą. Zaproszono nas dopiero po wszystkim. Weszliśmy do pokoju i… oniemieliśmy. Wymienione zostało wszystko: od podłogi po lampy i inne detale. Na ścianie pojawiła się mapa prawobrzeżnej Warszawy, są nowe szafy, biurka, stół.

Kiedy ten numer przekazywaliśmy do druku, w DOMO+ można było zobaczyć premierowy odcinek programu „Tomasz Pągowski: Projekt LOKAL-ny” z naszym udziałem, więc pisząc ten tekst tak naprawdę nie wiemy, jak wypadliśmy, za to efekt remontu jest zachwycający – w takich warunkach pracuje się jeszcze lepiej.

Odcinek jest powtarzany przez cały najbliższy tydzień.