Kuchnia zdrowsza, choć równie pyszna jak tradycyjna, ale bez stołowego cukru.

miękkie owoce (maliny, jagody, truskawki) zasypujemy ksylitolem w proporcji 1 część ksylitol na 8 części owoców, dodajemy nieco soku z cytryny i powolutku podgrzewamy w garnku o grubym dnie (byle nie emaliowanym). Kiedy pokaże się sok z owoców, dodajemy, szybko mieszając, pektynę żelującą (żelfix, dżemix czy podobny środek) w ilości zalecanej przez producenta dla tej ilości owoców, jakiej używamy.

Warto wiedzieć – Ziemniaki

Dopiero wielki głód w połowie XVIII wieku zmusił Francuzów do ogłoszenia konkursu na najłatwiejszą w uprawie, wydajną roślinę, która pozwoli szybko go przezwyciężyć. Wygrała praca Antoina Augustina Parmentiera, dowodząca wielkich zalet ziemniaka!

Śliwki, jesienna znakomitość. Zatrzymajmy je na zimę.

Warstwa śliwek ma się kończyć ok. 3 cm poniżej brzegu słoika. Na litr wody weź szklankę octu 10%, 30–40 dag cukru, płaską łyżkę goździków, łyżeczkę pieprzu ziarnistego, kawałek cynamonu i imbiru, gotuj to przez 5–7 minut, następnie wrzącym zalej śliwki, pozostawiając w słoikach ok. 2 cm wolnej przestrzeni…

Warto wiedzieć – Kicz

Każdemu zdarza się krytykować.
Ale czy wiesz, co w istocie oznaczają określenia, jakich używasz?

Panierka, panierka, panierka

Dziś – panierujemy. Panierki do mięsa, drobiu, ryb, kapeluszy grzybów, sera żółtego, oscypka, cukinii, brokułów i mnóstwa innych smakowitości.
Kilka przepisów !!!

Warto wiedzieć

Zajrzyjmy w przeszłość:
8 września – co działo się tego dnia na przestrzeni wieków?

Warto wiedzieć

O czym tu gadać przy niespiesznym grillu albo podczas czyszczenia grzybów? Oto kilka ciekawostek, które warto wiedzieć.

Cukinia to ogrom witamin C, B1, PP. Niskokaloryczna, nie kumuluje metali ciężkich! Warto zaprosić ją do stołu.

Nadziewana: małe cukinie przekrój wzdłuż, obcinając ogonek i stwardniały koniec. Wydrąż pestki i gąbczastą masę. Środek posól i odłóż na pół godziny. Włącz piekarnik, niech się grzeje; wylej z połówek zebrany sok, osusz papierowymi ręcznikami, oprósz mąką i wlej nadzienie 1 cm poniżej brzegu: serek homo, surowe jajo, łyżka mąki, 1-2 siekane ząbki czosnku, sól, pieprz. Przykryj plastrami sera żółtego, zapiecz do zrumienienia.

Warto wiedzieć

Nie wyrzucaj pieniędzy do śmietnika!
Myślisz, że tego nie robisz?
Zajrzyj do swojego kosza na odpadki i spójrz, ile kupionej przez ciebie żywności wylądowało właśnie tam.

1 7 8 9 10 11
error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content