Czekolada? Mniam! Towarzyszy nam od kilkuset lat, ale tak dokładniej, to skąd się bierze?
Kakaowiec kwitnie żółto, a zbierane ręcznie owoce mogą mieć od 10 do 25 mm. Fermentowane, suszone, dopiero podczas prażenia zyskują znany nam smak i aromat. Następnie są mielone, miksowane z dodatkami, np. z cukrem i masłem kakaowym, które pozyskuje się z mocno wyciskanej masy kakaowej.
Czekolady ciemne powstają z miazgi kakaowej z dodatkiem tłuszczu, cukru i innych składników, na przykład… pieprzu, chili, mięty, likierów, bakalii. Im więcej kakao, tym bardziej gorzka czekolada (aż do 99%).
Biała czekolada to te same składniki, lecz bez proszku kakaowego.
W tabliczce czekolady znajdziemy m.in. kofeinę, a jej spożywanie nasila wydzielanie endorfin (tzw. hormonów szczęścia).
Ciekawska