Czy to prawda, że mięso jest szkodliwe?
Zdania są podzielone. Ja jednak uważam, że szkodzić może mięso przesycone chemią, ze starych zwierząt, zbyt długo przechowywane, źle przygotowane.
Mięso jest doskonałym źródłem żelaza i białka, ale – zwłaszcza czerwone – w nadmiarze, złej jakości lub nieodpowiednio przyrządzone – szkodzi. Można zjeść bezkarnie nawet tatara, jednak tylko czasem.
Nauka zachęca do znacznego ograniczania spożycia mięsa, proponując w zamian warzywa, ryby i nabiał. Dlatego, jeśli decydujesz się na mięso (chodzi tu też o wszelkie wędliny, zwłaszcza kupne), dbaj o jego naprawdę dobrą jakość i zamiast kupować gotową szynkę, której kilogram kosztuje taniej, niż kilo surowej szynki, lepiej się zastanów: co oni musieli tam wepchnąć, żeby mimo wszystko „wyjść na swoje”? Lepiej kupić kawałek dobrego mięsa i upiec samodzielnie. Przynajmniej wiesz, co jesz i co dajesz jeść dzieciom.