Kac
Kac, czyli zatrucie spożytym alkoholem. Trudna sprawa. Najlepiej – nie dopuścić do niego, wraz z alkoholem pijąc naprawdę dużo płynów, zwłaszcza wody, niezbędnej w sporych ilościach, by organizm poradził sobie z podstępnymi toksynami. Kac, to głównie skutek działania alkoholu, przekształconego przez wątrobę w aldehyd octowy i kwas octowy.
Nie zapominaj, że pusty żołądek i mieszanie trunków znacznie potęguje przykre odczucia „dzień po”.
Najważniejsze – znajdź swój sposób. Zupa z kwaśnej kapusty, która dostarczy witaminy C i mikroelementów? A może jajecznica i solidna porcja gorącego bulionu? Prysznic i kawa, a po niej sok z kapusty kiszonej lub sok pomidorowy albo słodkie soki owocowe? Łagodny spacer, a poprzedniego dnia, przed snem – obficie popita wodą dawka witaminy C? Czy wolisz jakiś reklamowany na rynku preparat?