O tym, że nie każdy pokarm połączony z innym jest korzystny dla naszego organizmu, słyszał chyba każdy
Ale kto się do tego stosuje? Niewielu, a szkoda. Dlatego dziś kilka słów przypomnienia.
Po pierwsze: z niczym nie łączymy owoców fermentujących, takich, jak truskawki, owoce jagodowe, na które zaraz zacznie się sezon, ale też wiśnie czy gruszki. To oznacza, że najkorzystniej jest jeść je przynajmniej godzinę po posiłku i przynajmniej godzinę przed nim. Niektórzy zalecają nawet dwie godziny. Wówczas organizm lepiej je trawi, a co za tym idzie, lepiej je wykorzystuje.
Co można jeść w zasadzie ze wszystkim, lecz nie ze wszystkim naraz? Owoce takie, jak banany czy jabłka możemy jeść albo z produktami białkowymi (mięso, nabiał), albo z warzywami, albo z produktami skrobiowymi, np. chlebem ryżem, zbożami (w tym makaron) i ziemniakami.
Skrobiowe można łączyć z warzywami, ale nie z mięsem…
Warto wypróbować i sprawdzić, co na to nasz organizm.
Ciekawska