Truskawki – lubisz, ale co o nich wiesz?
- Wiele osób sądzi, że przywiózł je do Europy Kolumb, ale to nieprawda. Mamy ją od ponad 300 lat, a ta dzisiejsza jest krzyżówką dwóch odmian poziomki powstałą w Wersalu, ku uciesze króla Ludwika XIV.
- Dziś to około 2000 różnych odmian, w tym o wyrazistym smaku ananasa. Mamy truskawki pnące i wiszące, niemal całoroczne, sezonowe; ogromne i maleńkie, bardzo intensywne. Polska jest w pierwszej dziesiątce światowych producentów truskawek.
- Koniec maja, czerwiec i lipiec to najlepszy sezon. Jedni uważają je za afrodyzjak, zwłaszcza z chłodnym szampanem, inni cenią wyjątkowy aromat i smak oraz bogactwo składników (wit. C, B1, B2, kwas foliowy; potas, żelazo, magnez, wapń, mangan, fosfor, cynk i miedź). Truskawki świetnie wpływają na nastrój, są moczopędne, a więc oczyszczają, obniżają cholesterol, wspierają bolące stawy.
- Jak przechowywać? Najlepiej – mrozić: umyte, bez ogonków, osuszone, ułożone luźno w szczelnie zamkniętych torebkach. Te bardzo dojrzałe i miękkie warto przed mrożeniem szybko zmiksować i mus mrozić w porcjach.