Placki i placuszki. Wielkie pole do popisu

  • Placki z dyni: połówkę niewielkiej dyni, najlepiej piżmowej, wydrąż, obierz, zetrzyj na grubej tarce. Dodaj łyżeczkę imbiru, łyżeczkę kurkumy, sól, pieprz, dwa jajka i dobrze wymieszaj. Następnie dodawaj mąkę, tyle by ciasto miało konsystencję jak na naleśniki lub odrobinę gęstszą (maks. szklanka). Smaż do zrumienienia malutkie placuszki na oleju, po obu stronach i podawaj natychmiast, z jogurtem, śmietaną lub kwaskowym dżemem.
  • Placki grzybowe, w sam raz do barszczu czerwonego zamiast pasztecików: leśne grzyby (mogą być mrożone, ewentualnie pieczarki) pokrój na małe kawałki, posól i usmaż na oliwie lub smalcu, wraz z krojoną cebulą. Gdy płyn niemal wyparuje, przykryj i duś 20 minut na małym ogniu. Gdy przestygnie, dodaj 1-2 jajka, 1-2 łyżki świeżej natki oraz pieprz, ew. sól i mąkę. Dobrze wymieszaj, smaż placki na tym samym tłuszczu, co grzyby, po obu stronach. Podawaj z czerwonym barszczem lub śmietaną.
  • Placki z jabłkami: jabłka zetrzyj na grubej tarce, odciśnij nieco sok. Dopraw sokiem cytrynowym. Dodaj do tego 2 jajka, cukier waniliowy (nie przesłódź!) i mały kubek jogurtu naturalnego, łyżeczkę proszku do pieczenia i mąkę. Ciasto powinno być dość gęste. Smaż cienkie placuszki bardzo powoli, na niewielkim ogniu, po obu stronach, podawaj z syropem klonowym, cukrem lub sosami owocowymi.
  • Placki ziemniaczane: obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj ze startą podobnie cebulą i jajkiem. Kto lubi, może dodać czosnek, natkę pietruszki i ulubione zioła (ja nie dodaję). Do tego sól, pieprz, 2 łyżki oleju. Porządnie wymieszane nakładamy łyżką na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wkładamy do gorącego piekarnika na nie mniej niż 20 minut. Wyjmujemy, gdy są rumiane.
  • Placuszki z sera żółtego: szklankę startego, żółtego sera mieszamy z ½ szklanki mąki (gdy za rzadkie, dosypujemy więcej), dodajemy jajko, małą cebulę drobno siekaną lub tartą, sól, ciut pieprzu. Smażymy na oleju, podajemy rumiane i gorące. Do tego sos żurawinowy lub czosnkowy – co kto lubi.
  • Placuszki z sera białego: soczysty twaróg, jajko, mąka, ciut soli – wymieszaj, smaż na klarowanym maśle. Wspaniałe!
error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content