Z OSTATNIEJ CHWILI
Sprawdź imprezy w Twojej okolicy.Czytaj nowy HOROSKOPZaginął kot, zgubiłeś psa, portal „Mieszkańca” bezpłatnie info o tym da!* www.facebook.com/gazetamieszkaniec * ilość informacji ograniczona; osoby zainteresowane prosimy o kontakt telefoniczny 22 810-64-12

Co wiemy o fasoli?

Z pewnością nie przywiozła jej do Polski królowa Bona. Dziko rosnąca w obu Amerykach, szczególnie bogato w tropikach, liczy niemal sto różnych gatunków! Dziś to jeden z najważniejszych gatunków, uprawianych przez człowieka i dających mu znakomite, bogate pożywienie.

Do Europy trafiła dopiero po odkryciu Ameryki przez Kolumba i dziś króluje w wielu kuchniach, szczególnie południowych. Ale i polska kuchnia polubiła fasolę, doceniając obfitość białka. Znajdziemy w niej też potas, wapń i fosfor, selen, cynk, żelazo, kwas foliowy, błonnik wspomagający walkę z cholesterolem (wszystko to w różnych proporcjach, zależnie od gatunku fasoli). Ważne, że – w przeciwieństwie do grochu – nie zawiera sodu! Jednak fasola może być trująca, zwłaszcza niektóre jej gatunki. To sprawka fazyny – białka, powodującego wymioty, biegunkę i inne, poważniejsze problemy. Jednak fazyna rozkłada się podczas obróbki cieplnej, w temperaturze powyżej 90 st. C. Najmniej kaloryczna jest fasolka szparagowa, a ta łuskana powinna być gotowana odkryta. Solimy po ugotowaniu!

Ciekawska

Newsletter Mieszkańca

Bieżący numer

Bieżący numer w .pdf

Nr 22 (696) ROK XXVII
Następne wydanie 7.12.2017

Archiwum wydań od nr 1/2006

Najnowsze artykuły

REKLAMA

Najczęściej czytane