Dziś coś słodkiego. Na szybko.

  • Rach-ciach: 1 i 1/2 szklanki mąki wymieszaj ze szklanką cukru, 4 łyżkami gorzkiego kakao, łyżeczką sody oczyszczonej i łyżeczką proszku do pieczenia. W osobnym naczyniu wymieszaj 1/2 szklanki oleju, szklankę wody, łyżkę octu i łyżeczkę aromatu do ciast. Gdy gotowe, wsyp powoli, mieszając, suche do mokrego, a potem całość do natłuszczonej formy. Piecz w około 175°C przez 20-30 minut. Gdy ostygnie, wyjmij z formy, posyp cukrem pudrem lub polukruj.
  • Ciasto Haneczki: zmiksuj 10 dkg stopionego, letniego masła z 3 jajkami, 10 łyżkami cukru i 1 cukrem waniliowym. W osobnej misce wymieszaj 10 czubatych łyżek mąki, 1 i 1/2 proszku do pieczenia i nieco soli. Mieszając, dodaj suche do mokrego. Foremkę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką, wlej warstwę ciasta, na to włóż owoce, znów ciasto i znów owoce. Można użyć owoców mrożonych, oprószonych mąką lub jabłek czy gruszek, pokrojonych w kostkę i również omączonych. Piecz ok. 45-50 min. w 170-180°C.
  • Ciasto czekoladowe: w dużej misce wymieszaj 2 szklanki cukru, 1 i ¾ szklanki mąki, ¾ szklanki gorzkiego kakao, łyżeczkę soli, po półtorej łyżeczki proszku do pieczenia i sody; dodaj 2 jajka, szklankę mleka i pół szklanki oleju, ciut wanilii, a gdy jest już dobrze zmiksowane, dolej powoli szklankę wrzącej wody, nie przerywając miksowania. Kto lubi, niech do składników sypkich doda mielone drobno orzechy lub migdały. Gdy gotowe (ma być rzadkie), wlej do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piecz w 175-180°C przynajmniej pół godziny. Gdy włożony w ciasto patyczek jest suchy, gotowe. Wyjmij z formy po ostudzeniu.
  • Ciasto marchewkowe: zetrzyj na drobnej tarce marchew, potrzebne będą 2 szklanki. Zmiksuj na dość wysokich obrotach 2 jajka ze szklanką cukru pudru, dodaj nieco soli, ¾ szklanki oleju, następnie dodaj 1 i ½ szklanki mąki wymieszanej z łyżką (płaską) cynamonu, łyżeczką kurkumy, łyżeczką proszku do pieczenia, ¾ łyżeczki sody, 1 cukrem waniliowym, przyprawą do piernika, siekanymi orzechami, a gdy gotowe, dodaj 2 szklanki tartej marchwi, odciśniętej z soku. Warto wyłożyć formę papierem do pieczenia. Wlej do niej dość gęste ciasto, piecz minimum 45 min.

Pyszna Józia

error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content