Z OSTATNIEJ CHWILI

POLSKIE, ZIMOWE SMAKI. IDEALNE W NASZYM KLIMACIE.

Racuchy z jabłkami do gorącej, mocnej herbaty – jajko, szklanka maślanki, 1/3 szklanki zimnej wody, sól, łyżeczka cukru, ¼ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki kurkumy, płaska łyżeczka imbiru – starannie wymieszaj lub zmiksuj. Dodaj łyżkę oliwy, oraz – stopniowo – mąkę, by powstała masa nieco bardziej gęsta niż śmietana. Dodaj 3 starte na wiórki kwaśne jabłka, wymieszaj i smaż cienkie placuszki na klarowanym maśle. Podawaj gorące, posypane cukrem.

Buraki – nadają się na barszcz lub jako dodatek do wielu zup warzywnych. Świetne na gorąco: ugotowane bez obierania ostudź, obierz, zetrzyj na tarce, włóż do rondla na podduszoną, drobno siekaną dużą cebulę i warstwę startego na grubej tarce jabłka. Całość posól, duś przez około 15 minut, następnie dopraw solą, cukrem i cytryną. Świetna jest też sałatka ze śledziami: dwa spore, ugotowane buraki obierz, pokrój w kostkę, skrop octem jabłkowym, posól, wymieszaj, odstaw. Średnie jabłko pokrój w kostkę, dodaj do niego siekaną cebulkę dymkę i dwa ziemniaki ugotowane w mundurkach, ostudzone i też krojone w kostkę. Posól, skrop lekko oliwą, wymieszaj. Śledzie matjasy osącz z oleju, pokrój na kawałki, wymieszaj z burakami i resztą składników. Uzupełnij greckim jogurtem i odstaw na 1-2 godziny, by się „przegryzło”. Wymieszaj, podawaj. Wierzch można ozdobić korniszonami lub kaparami.

Smalec – ja siekam drobniutko dobrą słoninę, tyle samo wędzonego boczku i dwa razy więcej surowego boczku. Smażę bardzo powoli, przykryte, potem dodaję sól, mielony pieprz, startą cebulę lub dwie i starte aromatyczne jabłko ze skórką. Mieszam, po około 20 minutach duszę odkryte, a gdy ma odpowiedni smak i aromat wsypuję bardzo dużo majeranku. Znów mieszam. Gorące wkładam w słoiczki i rozdaję rodzinie oraz przyjaciołom. Najlepiej smarować na ciemny chleb i jeść z dodatkiem cieniutkich plasterków cebuli na wierzchu lub z chrupiącym, kiszonym ogórkiem.

A jeszcze mamy tyle wspaniałości z kapusty kiszonej i surowej, ziemniaków, fasoli, marchwi, selera, chrzanu – do wyboru!

Pyszna Józia