Moim zdaniem cebula o tej porze roku jest najpyszniejsza. Warto z tego skorzystać!

  • Cebulowa przystawka: przygotuj ciasto takie, jak na piwne naleśniki: jajko, jasne piwo, ciut soli, ew. rozmaryn, tymianek i oregano, ciut soli i pieprzu, ½ płaskiej łyżeczki cukru plus tyle mąki, by ciasto miało konsystencję dość gęstej śmietany. Okazałe, białe cebule pokrój w plastry, podziel je na osobne krążki. Każdy z nich panieruj dokładnie w mące, potem zanurz w cieście i smaż do zrumienienia na głębokim tłuszczu. Ja używam oleju rzepakowego, ale niektórzy uważają, że najlepsze są na smalcu. Gorące, można oprószyć słodką, mieloną papryką.
  • Cebulowa zupa: białą cebulę obierz, pokrój w plasterki, oprósz łyżeczką cukru i smaż z posiekanym ząbkiem czosnku w głębokim garnku na klarowanym maśle powolutku, mieszając, przez około 20 min. Dodaj płyn: 2/3 wody i 1/3 białego, wytrawnego wina. Gotuj powoli odkryte, aż ilość płynu zmniejszy się o ¼. Dopraw solą, pieprzem, świeżym rozmarynem i tymiankiem. Niektórzy lubią dodatek gałki muszkatołowej. Przykryj, gotuj wolniutko jeszcze około 20 minut. Do gotowania można dodać brązowe łupiny, co zmienia kolor i podkręca smak, ale to dotyczy cebul jesiennych i zimowych. Gotową zupę podaj z małymi grzankami z bułki, posypaną obficie żółtym serem; można także z tymi dodatkami zapiec ją w kokilkach.
  • Cebulowe placki: 2-3 duże cebule posiekaj drobno, oprósz delikatnie cukrem i zrumień (lekko!) na dobrym tłuszczu. Gdy ostygnie, oprósz ją łyżką mąki, mocno wymieszaj, dodaj pół szklanki tartego, żółtego sera, 3 surowe jaja, sól, pieprz i ulubione zioła. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj łyżeczkę mąki. Jeśli za gęsta – 1 lub 2 łyżeczki wody. Smaż małe placuszki na tym samym tłuszczu, co cebulę, na rumiano po obu stronach. Podawaj gorące.
  • Cebula z grzybami: Grzyby (leśne lub pieczarki) oczyść, opłucz, obgotuj przez minutę w osolonej wodzie, osusz. Małe cebule pokrój wzdłuż na ćwiartki, skrop lekko octem jabłkowym, oprósz solą i pieprzem. Na szaszłykowe patyczki nadziewaj na zmianę cebule i połówki obtoczonych w oregano i tymianku grzybów, zaczynając od cebuli i na niej kończąc. Każdy szaszłyk spryskaj oliwą, odstaw na kwadrans i grilluj do zrumienienia, z każdej strony.

cebula