Z OSTATNIEJ CHWILI
Sprawdź imprezy w Twojej okolicy.Czytaj nowy HOROSKOPZaginął kot, zgubiłeś psa, portal „Mieszkańca” bezpłatnie info o tym da!* www.facebook.com/gazetamieszkaniec * ilość informacji ograniczona; osoby zainteresowane prosimy o kontakt telefoniczny 22 810-64-12

Na rozgrzewkę!

Herbata – nie tylko z sokiem malinowym. Świeżo zaparzona z tartym imbirem herbata (ew. rumianek lub lipa): gdy przestygnie, dodaj sok z cytryny i miód, by wysoka temperatura nie zniszczyła ich cennych składników. Do zaparzania, można dodać szczyptę cynamonu i kurkumy.

Kawa – do zmielonej kawy dodaj 3-4 ziarenka kminku, maleńką szczyptę mielonego czarnego pieprzu, po ćwierć łyżeczki cynamonu i kurkumy. 2-3 łyżki kawy wsyp do garnuszka, zalej ok. 200 ml wody, powoli zagotuj, aż kawa się „podniesie”, szybko zestaw i jeszcze dwukrotnie pozwól jej się „podnieść”. Odstaw, zamieszaj, przecedź wprost do ogrzanej filiżanki, na dnie której leży kostka gorzkiej czekolady. Można dolać kieliszek likieru kakaowego, kawowego albo cointreau. Taką kawę można też przyrządzić w ekspresie ciśnieniowym, lecz nie w przelewowym.

Grzane piwo – na dużą butelkę piwa weź sok z 1/2 pomarańczy, łyżeczkę goździków, ¼ łyżeczki cynamonu i ¼ mielonego imbiru; wymieszaj z 2-4 łyżkami miodu i odrobiną piwa, zalej resztą płynu, dodaj cieniutko obraną skórkę pomarańczową (tylko kolorową część) i postaw na niewielkim gazie. Zamieszaj raz lub dwa, ostrożnie, by nie odgazować piwa. Nie wolno go zagotować! Gorące przelewaj do porządnie ogrzanych naczyń o grubych ściankach.

Grog – wodę (około ½ litra) zagotuj z łyżeczką całych goździków, bardzo płaską łyżeczką mielonego cynamonu. Gotuj powoli, żeby przyprawy dobrze oddały swój aromat. Dodaj 2 łyżki cukru, wymieszaj. Przecedź przez sitko i do gorącego płynu szybko wlej sok z 2 niewielkich cytryn i nieco ponad pół szklanki rumu (koniecznie ciemnego). Natychmiast rozlewaj do szklaneczek i podawaj.

Grzane wino – pół litra wody zagotuj z dodatkiem kilku łyżek cukru (najlepiej brązowego), kilku łyżek prawdziwego kakao (ale nie typu Puchatek) oraz z kilkoma kawałkami cynamonu i goździkami. Gotuj powoli, mieszając, aż płyn zredukuje się minimum o połowę. Wówczas wrzuć pokruszoną tabliczkę gorzkiej czekolady i nadal mieszaj, aż się rozpuści. Wtedy wlej butelkę czerwonego wina, półsłodkiego lub słodkiego oraz sok z jednej pomarańczy i mieszając podgrzewaj, aż całość będzie gorąca. Przecedzamy, nalewamy, pijemy.

Pyszna Józia

Newsletter Mieszkańca

Bieżący numer

Bieżący numer w .pdf

Nr 22 (696) ROK XXVII
Następne wydanie 7.12.2017

Archiwum wydań od nr 1/2006

Najnowsze artykuły

REKLAMA

Najczęściej czytane