Pora na chłodniki i zupy owocowe, których można skomponować całe mnóstwo!

truskawkiChłodnik z truskawek: bardzo dojrzałe truskawki opłucz, osusz, pozbaw szypułek. Następnie zmiksuj razem z obranym, pokrojonym ogórkiem, kilkoma listkami mięty i zimną maślanką. Można zamiast maślanki użyć kefiru, ale wówczas smak będzie nieco inny. Podając (ochłodzony), wkrój kilka świeżych truskawek, a na wierzchu połóż listek mięty.

Chłodnik truskawkowy 2: na kilogram obranych truskawek przygotuj dwie szklanki czerwonego wina, półsłodkiego lub półwytrawnego. Skrop leciutko octem balsamicznym i zmiksuj, ewentualnie dodając cukier do smaku. Włóż do lodówki na przynajmniej godzinę. Podając, dodaj kluseczki francuskie albo kluseczki z białka (ubite na sztywno białka z dodatkiem cukru, szczypty soli i odrobiny mąki wrzucaj małą łyżeczką na leciutko osoloną wodę i niemal natychmiast wyławiaj). Na wierzchu każdej porcji połóż kilka łyżek ubitej, niesłodkiej śmietany.

Zupa wiśniowa z lodami waniliowymi i bezą: szklankę lub dwie wydrylowanych wiśni ugotuj w ½ litra wody z dodatkiem cukru do smaku i kilku goździków. Pod koniec dodaj nieco mielonego cynamonu. Gdy wiśnie będą miękkie, zmiksuj starannie całość i ponownie zagotuj dodając nieco mąki ziemniaczanej, by zagęścić. Podawaj w misce na zimno lub ciepło, razem z kulką lodów śmietankowych lub waniliowych, posypaną maleńkimi bezami czy też pokruszonymi, jeśli są większe. Udekoruj połówkami wiśni.

Zupa jagodowa, malinowa lub truskawkowa: pół kilograma opłukanych jagód lub malin zagotuj w niewielkiej ilości wody, dodaj cukier i nieco cynamonu, a jak ktoś lubi – wanilii. Zapraw zimną wodą, wymieszaną z łyżeczką mąki pszennej i ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej, zagotuj. Przestudzoną zupę wymieszaj ze świeżą śmietaną. Na talerzu ułóż świeże owoce, zalej zupą zimną lub na ciepło.

Chłodnik z ogórka: kilku świeżym ogórkom obetnij końce i ze skórką zetrzyj je na grubej tarce. Dodaj roztarty z solą ząbek czosnku, pieprz mielony, dużo siekanego kopru i ew. nieco mięty. Można też zetrzeć kilka rzodkiewek. Zalej kefirem lub jogurtem. Podawaj bardzo zimny, dobrze wymieszany, z jajem na twardo.

Pyszna Józia