Pulpety

Pulpety można jeść na gorąco i zimno, w galarecie, z sosem, zupami czystymi czy kremami albo w zapiekankach. Jako przekąskę lub samodzielne danie. Zatem – do dzieła!

Pulpety z ryżem: podduś na oleju posiekaną cebulę, dodaj siekany czosnek, 2-3 łodygi selera naciowego i paprykę. Potem dodaj puszkę krojonych pomidorów w zalewie i ¾ szklanki bulionu. Gdy się zagotuje, wsyp ryż, rozmieszaj, a gdy się ponownie zagotuje, włóż przygotowane pulpety (1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego lub pół na pół z drobiowym wyrób z jajkiem, odciśniętą bułką namoczoną w mleku oraz solą, pieprzem, bazylią, natką czy innymi ziołami; formuj kuleczki wielkości orzechów włoskich) i zostaw na wolnym ogniu. Mieszaj co jakiś czas ostrożnie „od dna”, żeby się nie przypaliło, płyn uzupełniaj bulionem tak, by pulpety były przykryte, a ryż mógł wchłonąć nadmiar. Dopraw sos, podawaj posypane tartym, żółtym serem.

Z dorsza: ugotuj krótko dorsza w osolonej wodzie, usuń ości, odrzuć skórę. Rozgnieć widelcem, dodaj taką samą wagowo ilość ugotowanych w mundurkach, a następnie ostudzonych i obranych ziemniaków, 2 jajka, leciutko na maśle podduszoną cebulę, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, po 1/4 szklanki siekanej natki i siekanego kopru, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i łyżeczkę kurkumy, dla smaku i koloru. Wyrób bardzo starannie, formuj kulki wielkości średnich jajek, smaż w głębokim tłuszczu na rumiano. Świetne i na gorąco, i na zimno.

Z łososia: filet z wędzonego łososia zmiksuj na gładko, dodaj serek homogenizowany naturalny wymieszany z mocną żelatyną już lekko tężejącą; szybko formuj małe pulpeciki; obtaczaj je w siekanym koperku i odłóż w chłodne miejsce na godzinę, niech żelatyna dobrze stężeje. Podawaj jako przystawkę lub danie kolacyjne. Świetne do białego, chłodnego wina.

Z cieciorki: zmiksuj puszkę odsączonej cieciorki, wymieszaj z drobno siekaną szynką, 4-5 łyżkami tartego żółtego sera, łyżką oliwy, czosnkiem, solą, pieprzem białym. Niech odpoczną. Pulpety wielkości orzechów odłóż na 15 minut do lodówki, potem ułóż na półmisku w towarzystwie kaparów, korniszonów i pomidorków koktajlowych.

Pyszna Józia

error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content