Z OSTATNIEJ CHWILI
Sprawdź imprezy w Twojej okolicy.Czytaj nowy HOROSKOPZaginął kot, zgubiłeś psa, portal „Mieszkańca” bezpłatnie info o tym da!* www.facebook.com/gazetamieszkaniec * ilość informacji ograniczona; osoby zainteresowane prosimy o kontakt telefoniczny 22 810-64-12

Jajka

rady

Jajka, jak się okazuje, są zdrowe i wcale nam nie szkodzą, pod warunkiem zachowania rozsądku w ich spożywaniu. Już wolno nam o wiele więcej, zdaniem naukowców, niż jedno – dwa tygodniowo.  Omlety, jajecznice ze szczypiorkiem, żółtym serem czy pomidorami, ale zwłaszcza – jaja gotowane. Jak jednak osiągnąć pożądaną konsystencję?

Nasze babcie zalecały zawsze bezpośrednio przed gotowaniem (ale nie przed włożeniem do lodówki!) jaja umyć i wkładać do zimnej wody. Jeśli chodzi o czas gotowania, to po 3 minutach na gazie jajko ma leciutko ścięte białko i całkowicie płynne żółtko. Po kolejnej minucie białko jest przyjemnie ścięte, lecz żółtko płynne – typowe jajko na miękko.  Siedmiominutowe jajko jest już na twardo, a dłuższe gotowanie nie jest potrzebne.

Wszystko jednak zależy i od wielkości jajek (tu mowa o średnich) i od ich temperatury, tu – pokojowej, nie wprost z lodówki.

Newsletter Mieszkańca

Najnowsze artykuły

Bieżący numer

Bieżący numer w .pdf

Nr 7 (705) ROK XXVIII
Następne wydanie 26.04.2018

Archiwum wydań od nr 1/2006

REKLAMA

Najczęściej czytane