Wesoła kuchnia na zielono!

  • Zupa zielona 1: w wodzie bez soli, z łyżeczką cukru, ugotuj włoszczyznę; wyjmij ją, a do wrzątku włóż kilkanaście strączków zielonej fasolki szparagowej drobno pokrojonej. Po 10 minutach gotowania dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, dwie garście różyczek brokuła i 1-2 zielonego groszku, krojone, zielone szparagi i sól. Po kilku minutach, gdy wszystko miękkie, dodaj siekany koper. Zmiksuj z ½ szklanki mleka skondensowanego lub sokiem z cytryny. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub pulpecikami, np. z sera i szpinaku.
  • Zielona zupa 2: na niewielkiej ilości oliwy podduś osoloną siekaną cebulę z ½ łyżeczki cukru i 2 ząbki siekanego czosnku. Po 5-6 minutach dodaj 2-3 garście siekanego szpinaku, siekaną natkę, garść siekanej bazylii, drobno krojony seler naciowy i cukinię oraz szklankę świeżego, zielonego groszku, pieprz. Duś pod przykryciem, mieszając, około 10 minut. Zalej wrzątkiem tak, by całość była nią ledwo przykryta i gotuj do miękkości. Dorzuć 1-2 serki topione i zmiksuj lub, jeśli wolisz, zamiast topionych dodaj tarty żółty ser po zmiksowaniu.
  • Zielone naleśniki: ½ szklanki wody zmiksuj na gładko z garścią melisy, a także mięty, bazylii i szałwii. Dodaj 3 jaja, sól, 2-4 łyżki oleju lub oliwy, 1 i ½ szklanki mąki, szklankę wody gazowanej i tyle mleka skondensowanego, by ciasto miało odpowiednią gęstość. Smaż naleśniki. Świetnym farszem będzie dobrze doprawiony miks szpinaku z serem typu bleu lub z ricotta, albo, dla odmiany, z farszem jajecznym.
  • Zielone pierogi: posiekaj i podsmaż na maśle szpinak z gałką muszkatołową, pieprzem, czosnkiem i solą. Gdy ostygnie, wymieszaj z dobrze utartym serem (biały i feta 1:1). Zrób ciasto na pierogi: 1-2 garście szpinaku zmiksuj z kilkoma łyżkami oliwy na bardzo gładko, dodaj mąkę, 1-2 jaja, ciut soli i szczyptę cukru. Wyrób dobrze ciasto, rozwałkuj i rób pierogi ze szpinakowym farszem. Gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Podawaj skropione świeżą oliwą i oprószone płatkami pecorino czy grana padano.
  • Zielony chłodnik: zimny jogurt grecki plus starty świeży ogórek, awokado, koper, czosnek, sól. Wymieszaj, odstaw na 2-3 godziny. Gotowe.

Pyszna Józia

Newsletter Mieszkańca

Bieżący numer

Bieżący numer w .pdf

Nr 12 (686) ROK XXVII
Następne wydanie 6.07.2017

Archiwum wydań od nr 1/2006

Najnowsze artykuły

REKLAMA

Najczęściej czytane