Jedzcie ryż!

Ryż na śniadanie: ugotowany ryż odgrzej na patelni (jeśli lubisz ciepły), dodaj dżem, powidła lub mus owocowy, posyp płatkami migdałów, a na wierzch połóż dwie łyżki jogurtu greckiego. Smacznego!

Ryżowa sałatka na przystawkę lub na kolację: ryż (zwykły, czerwony, dziki, basmati – jaki masz) ugotuj na sypko. Do zimnego dodaj podsmażone plastry pieczarek, siekaną czerwoną paprykę, drobno siekane 2-3 cebulki dymki, krojone mini korniszony, miękki ser żółty (w kostkę lub tarty), natkę pietruszki i szczypiorek. Polej sosem przygotowanym z oliwy, soku cytrynowego, czosnku, soli, pieprzu, sosu sojowego lub Worcester. Całość ma się „przegryźć” około 20 minut.

Zupa z ryżu: ugotuj powoli, na maleńkim ogniu rosół z włoszczyzny i 2-3 kawałków kurczaka, soli, pieprzu i opalonej cebuli w łupince. Po około 2 godz. odcedź, następnie połowę odłóż, a drugą połowę czystego mięsa, marchewek, pietruszki i selera pokrój w małą kostkę, zaś na rosole ugotuj ryż w takiej ilości, by po ugotowaniu swobodnie pływał w zupie. Dodaj pokrojone warzywa, pęczek siekanego koperku (koniecznie!) i sok z cytryny tak, by zupa miała wyrazisty smak. Ew. zamiast cytryny zapraw zupę kwaśną śmietaną z 1-2 łyżkami mąki. Gotowe.

Gołąbki bez zawijania: Przygotuj sos pomidorowy z bulionu z koncentratem pomidorowym, wędzoną papryką w proszku i śmietaną. Małą kapustę białą zetrzyj na grubej tarce, wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj 2 minuty i odcedź. Na patelni uduś siekaną średnią cebulę, bez rumienienia. Mielone mięso z indyka wyrób z zimną kapustą, cebulą, surowym ryżem (na ½ kg kapusty i ½ kg mięsa 2/3 szklanki ryżu), 2 jajkami, sporą garścią natki, solą, pieprzem. Uformuj okrągłe kotleciki, obsmaż do zrumienienia i ułóż w formie do zapiekania (jedna warstwa), przykryj sosem. Zapiekaj w 180-200°C ok. godziny – sos powinien prawie cały wyparować.

Ryż z jabłkami: do wysmarowanej grubo masłem formy wkładaj warstwami ugotowany w mleku ryż, tarte jabłka z cytryną, cynamonem i miodem (podduszone 10 minut na maśle), tak, by na wierzchu była warstwa ryżu. Zapiekaj przykryte ok. 40 minut.