MIÓD !!!

Miód można jeść na śniadanie, obiad i na deser. Można go też popijać…

Do kanapek: najsmaczniejszy z bułeczką lub prawdziwym, świeżym razowcem: utrzeć mocno tę samą ilość miodu i świeżego, dobrego masła. Kremowa konsystencja długo przechowuje się w lodówce! Można stosować warianty: dodać 1-2 łyżeczki mocnej kawy albo tarte orzechy czy migdały, można poprzestać na przyprawach: cynamon, imbir, wanilia.

Konfitury z miodem: podgrzać miód, aż będzie płynny. Wsypać owoce (miękkie, jak truskawki czy porzeczki, wypestkowane, jak wiśnie czy morele, lub krojone w kostkę, jak pomarańcza czy cytryna bez skórki albo np. rabarbar) w proporcji 4 części miodu na 5 części owoców (proporcje trzeba sobie dobrać, jak się lubi). Smażyć powoli, mieszając, aż będzie przyjemnie gęstawy. Gorący, natychmiast wkładać do słoików i trzymać pod ciepłym kocykiem do wystudzenia, ale najpierw na kwadrans odwrócić do góry dnem.

Na obiad: miód podgrzać, wymieszać z musztardą w proporcji 1:1. Dodać nieco czosnku (odrobinę). Mieszaniną smarować kurczaka (co kto woli, ja najbardziej lubię udka), uprzednio lekko nasolonego. Odłożyć na kilka – kilkanaście godzin do lodówki. Potem smażyć niemal bez tłuszczu lub piec w odkrytej brytfannie. Ten sam przepis znakomicie udaje się, gdy zamiast musztardy weźmiemy mocny koncentrat pomidorowy, ale bez czosnku.

Szynka miodowa: surową szynkę skropić octem jabłkowym lub ryżowym, nasolić, posypać pieprzem, czosnkiem i ziołami. Niech poleży w lodówce kilka godzin. Następnie szybko obsmażyć i dusić z niewielką ilością wody, listkiem laurowym i zielem angielskim obracając, do miękkości. Wyjąć, osączyć, pokroić w plastry – obsmażać je na oliwie lub maśle, kładąc na każdy łyżeczkę miodu. Obrócić, znowu dodać miodu. Podawać z ryżem i sosem spod szynki.

Podwieczorek: Wyrobić ciasto z równych ilościach, np. po 25 dag mąki, pszennej, miodu i mąki żytniej oraz 5 całych jaj. Dodać łyżeczkę sody, rozwałkować na grubość palca i odstawić na 2 godziny. Piec około 45 minut. Podawać polane gęstą czekoladą lub z powidłami śliwkowymi.

Do zimowej kawy: w szklance letniej wody rozpuścić 4-5 łyżek miodu. Zmiksować z kilkoma kostkami lodu, szklanką brandy lub koniaku i pół szklanki słodkiej śmietanki.