Z OSTATNIEJ CHWILI

Ostatki – raj dla łasuchów.

  • Pączki – składniki: 3 szklanki mąki, ¼ szklanki cukru, szczypta soli, 4 łyżeczki suchych drożdży, 200 ml mleka, 100 g masła, 3 żółtka, olej, szklanka cukru. Wymieszaj wcześniej przesianą mąkę, cukier, sól oraz drożdże. Wlej mleko, masło oraz jajka. Ugnieć ręcznie lub za pomocą miksera przez około 10-15 minut na gładką i sprężystą masę. Umieść w misce nasmarowanej olejem. Przykryj suchą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. na 2 godziny do wyrośnięcia. Ugnieć ponownie przez ok. 5 minut i wyłóż na stolnicę. Rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Wycinaj małe koła i odkładaj na bok do wyrośnięcia na 15 minut. Rozgrzej olej do 180 stopni C. w dużym garnku. Powoli i ostrożnie wkładaj pączki smażąc przez ok. minutę z każdej ze stron. Tak przygotowane pączki oprósz cukrem pudrem i za pomocą szprycy wypełnij ulubionym nadzieniem owocowym lub czekoladowym.
  • Faworki – składniki: 250 g maki pszennej, 50 g cukru pudru, 1 łyżka miękkiego masła, szczypta soli, 4 żółtka, 2 duże łyżki śmietany 18%, 1 łyżka spirytusu, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder do posypania, smalec do smażenia. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, sól, proszek do pieczenia i wszystko wymieszaj. Dodaj do mieszanki z mąką pozostałe składniki, tzn. masło, żółtka, śmietanę i spirytus, i wszystko dokładnie wyrabiaj rękami przez ok. 10 min. Ciasto powinno być gładkie, błyszczące i elastyczne. Wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą i odłóż na ok. godzinę. Na stolnicy lekko oprószoną mąką, rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2-3 mm. Ważne, aby nie dodawać za dużo mąki, bo wtedy zrobi się twarde. Wycinaj prostokąty ok. 2 cm x 4 cm w środku każdego zrób dziurkę i przeciągnij jeden z końców przez otwór w środku. Faworki smaż na smalcu aż będą miały złoty kolor i odkładaj na ręcznik papierowy, aby odciągnął tłuszcz. Wystudź i posyp obficie cukrem pudrem.