Mała rzecz, a cieszy, czyli grzanka z pomysłem. W sam raz na kolację inną niż zwykle.

Grzanki kawalerskie: bułkę wrocławską pokroić na kromki i każdą cienko posmarować masłem i ułożyć na blasze. Chudy, wędzony boczek lub bekon pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na patelni po obu stronach na lekko rumiano. Na jednych kawałkach bułki układać po kilka plasterków chrupkiego ogórka kiszonego lub korniszona, na innych – kleksy koncentratu pomidorowego lub wąskie paseczki świeżej papryki. Na wierzch położyć podsmażone plasterki boczku, po czym przykryć je plastrem żółtego sera. Włożyć blachę do gorącego piekarnika i zapiekać do roztopienia sera i zrumienienia bułki.

Grzanki tostowe: dwa plastry chleba tostowego posmarować cienko masłem lub skropić dobrą, świeżą oliwą. Jeden z nich posmarować dodatkowo musztardą (sarepską lub rosyjską), przykryć plasterkiem żółtego sera i drugą kromką chleba tostowego, masłem do wewnątrz. Otoczyć w jajku rozmąconym z odrobiną soli i pieprzu, smażyć na maśle lub oliwie, rumieniąc po obu stronach.

Grzanki alpejskie: kromkę chleba tostowego posypać cienko miękkim, tartym serem, na nim ułożyć cienkie paski suszonego pomidora i cienkie plasterki oliwek, znowu posypać serem. Drugą kromkę chleba tostowego posmarować masłem, utartym ząbkiem czosnku i solą. Złożyć obie kromki, zrumienić po obu stronach na patelni, ostrożnie przekładając przy pomocy szerokiej łopatki.

Grzanki słodkie 1: jajo roztrzepać z 4-5 łyżkami mleka. Dodać odrobinę cynamonu, troszkę cukru waniliowego i pół lub jedną płaską łyżeczkę cukru oraz mikroskopijną, choć wyczuwalną w smaku szczyptę chili. Dobrze rozmieszać. Namoczyć z obu stron kromkę wczorajszej chałki lub bułki wrocławskiej, smażyć na złoto. Gdy gotowe, polać miodem płynnym lub czekoladą.

Grzanki słodkie 2: Jajko roztrzepać z dwiema łyżkami mleka. Kromki chleba tostowego namoczyć w nim po jednej stronie, drugą stronę posmarować np. powidłami śliwkowymi lub dżemem morelowym, na to 1-2 łyżeczki serka waniliowego. Złożyć kromki nie namoczoną, lecz posmarowaną stroną do wewnątrz, smażyć na maśle po obu stronach, do zrumienienia.

 

Najnowsze artykuły

Bieżący numer

Bieżący numer w .pdf

Nr 18 (764) ROK XXX
Następne wydanie 8.10.2020

Archiwum wydań od nr 1/2006

REKLAMA

REKLAMA