Jeśli Wielkanoc, to – biała kiełbasa! Na wiele sposobów.

PIECZONA: surową białą kiełbasę ugotować w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Ważne, by przed gotowaniem ponakłuwać ją ostrym widelcem i gotować na niewielkim ogniu około 15 minut. Brytfannę posmarować olejem, ułożyć zwój ugotowanej kiełbasy, a wokół pokrojoną w plastry, osoloną cebulę. Piec około 35-40 minut. Podawać z cebulką.

NA OSTRO: surową białą kiełbasę ponacinać płytko, ukośnie. Posypać ostrą papryką lub chili, a następnie posmarować ostrą musztardą. Przygotowaną kiełbasę ułożyć w płytkiej brytfannie na cienkich plastrach wędzonego boczku. Piec odkryte około 40 minut. Wyjąć na chwilę z piekarnika, posmarować wierzch kiełbasy koncentratem pomidorowym (nie przecierem!), ponownie zapiekać około 25-40 minut. Doskonałe z korniszonami, kiszonymi ogórkami czy papryką konserwową.

ZE ŚLIWKĄ: surową białą kiełbasę nakłuć widelcem, ułożyć w wysmarowanej brytfannie na plasterkach cebuli. Na kiełbasie ułożyć pokrojone w paski śliwki kalifornijskie i suszone pomidory, na to znowu plastry cebuli. Po wierzchu skropić cytryną i olejem, osolić i przykryć. Piec powoli około 90 minut.

W KAPUŚCIE: taką samą ilość białej (poszatkowanej) i kiszonej kapusty (razem około 1 kg) wymieszać z namoczonymi, pokrojonymi w paski suszonymi grzybami (około 1/3 szklanki), dużą cebulą (w plasterkach) i poszatkowanymi dwoma jabłkami. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oleju, energicznie podsmażyć mieszankę, mieszając. Doprawić solą i pieprzem, dodać rozmaryn, nieco kminku i gałki, liść laurowy, ziele angielskie, wymieszać. W garnku ułożyć białą kiełbasę, ponakłuwaną widelcem, przykryć mieszanką. Dodać szklankę wody lub bulionu (może być z kostki). Dusić szczelnie przykryte około 40-50 minut.

ZAPIEKANA: surową białą kiełbasę ugotować w wodzie z przyprawami, ostudzić, podzielić na porcje. Każdy kawałek osuszyć, dokładnie posmarować koncentratem pomidorowym, oprószyć ziołami (oregano, rozmaryn i bazylia), zawinąć w plaster żółtego sera, a potem w plaster ciasta francuskiego. Układać luźno na blasze, piec aż ciasto będzie złotawe.