Smak świeżych, jesiennych ziemniaków.

Nie zawsze doceniamy smak świeżych, jesiennych ziemniaków. Choć dobrze się przechowują, jednak z tygodnia na tydzień nieuchronnie ich smak jest inny. Korzystajmy więc!

  • Ziemniaki Józi: pół kilograma chudego mięsa (wieprzowina, wołowina, indyk) pokrój w niewielką kostkę, skrop oliwą, cytryną lub octem jabłkowym, dodaj troszkę czosnku i soli, odstaw na pół godziny. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę dużą cebulę lub – jeśli lubisz – dwie oraz dwie niewielkie oczyszczone papryki. Dla pięknego wyglądu potrawy warto wziąć jedną czerwoną i jedną żółtą, ale to bez znaczenia dla smaku. Wybierz 5-6 dorodnych ziemniaków, obierz i pokrój w kostkę takiej wielkości jak mięso. Na głębokiej patelni rozgrzej nieco oliwy lub smalcu, szybko zrumień mięso i dodaj cebulę z papryką. Gdy się podsmaży, wrzuć ziemniaki i 1-3 łyżki koncentratu pomidorowego, przesmaż mieszając. Wówczas dolej tyle wody, by ledwo przykryła zawartość patelni, wsyp 1-3 łyżeczki słodkiej papryki, ząbek czosnku, pieprz i sól. Gdy za kwaśnie, dodaj odrobinę cukru. Przykryj i duś do miękkości. Przed podaniem sypnij na wierzch sporo natki.
  • Zapiekanka Józi: pół kilo mięsa mielonego bardzo długo i starannie (to ważne!) wyrób z jedną startą cebulą (niewielką), ząbkiem czosnku roztartym z solą na gładko, pieprzem i odrobiną kminku. Gdy gotowe, przykryj i odstaw je do lodówki na 5-6 godzin. Obierz 6-7 ziemniaków i pokrój je na grube plastry, oprósz solą i odstaw. Garnek żaroodporny wysmaruj oliwą lub smalcem. Na dnie ułóż pojedynczą warstwę ziemniaków, a na każdym plastrze kładź uformowany maleńki, bardzo płaski kotlecik wielkości plastra, który przykrywasz kolejnym plastrem ziemniaka itd. Ostatnia warstwa powinna być ziemniaczana. Wlej cały koncentrat pomidorowy zmieszany z wodą (ok. półtorej do dwóch szklanek), solą i ziołami – papryką, tymiankiem, czosnkiem, rozmarynem, bazylią – co kto lubi. Przykryj naczynie i zapiekaj, aż ziemniaki zmiękną. Wówczas posyp wierzch tartym żółtym serem i zapiekaj odkryte jeszcze około 15-20 minut.