Temat rzeka czyli… woda

Choć powszechnie wiadomo, że warszawska kranówka jest dobra do picia, to w wielu mieszkaniach nie ma możliwości docenienia jej jakości z powodu przestarzałych instalacji. Wtedy konieczne jest gotowanie wody za każdym razem przed wypiciem lub kupowanie hektolitrów plastikowych butelek w marketach. Ani jedno rozwiązanie, ani drugie, do wygodnych i ekonomicznych na pewno nie należy.

Idąc krok dalej: w czajniku osadza się kamień, w składzie wody mineralnej mogą znajdować się jony, których nadmierne spożycie, szczególnie w przypadku niemowląt nie jest wskazane. I jak to wszystko ma się do twierdzeń o zdrowym piciu dużej ilości wody?

W poszukiwaniu rozwiązania ekonomicznego i dobrego dla naszego zdrowia, dotarliśmy do… lat 50-tych! Wtedy właśnie Amerykanie odkryli osmozę – proces, który służył do odsalania wody morskiej. Początkowo stosowano go w USA w łodziach podwodnych, szybko jednak zaczęto szczegółowo badać ten proces i w końcu korzystać z odkrycia w codziennym życiu.

Technologia uzdatniania wody metodą odwróconej osmozy stała się dziś dostępna dla każdego. Co istotne (i ciekawe, bo jeszcze zbyt mało osób w naszym kraju o tym wie, w przeciwieństwie do wspomnianych Amerykanów, którzy od dawna doceniają zalety swojego odkrycia), wieloletnie badania wykazały, iż woda osmotyczna jest wskazana nawet dla niemowląt i oczywiście dla wszystkich, którzy dbają o swoje zdrowie. Odwróconą osmozę stosuje się także jako filtrację wody do odżywek dla dzieci i w produktach leczniczych dla seniorów.

WARTO WIEDZIEĆ, ŻE… Woda przefiltrowana poprzez odwróconą osmozę jest czystsza od deszczu w Amazonii – membrana osmotyczna filtruje do poziomu ultrafiltracji – 0,005 mikrona. Zatrzymuje 99% wszystkich zanieczyszczeń wody jak bakterie, wirusy, chlor, metale ciężkie, azotany, siarczany, cysty, wszelkie farmaceutyki rozpuszczone w wodzie w tym antybiotyki i hormony.

Przy tych wynikach, nie trzeba już tłumaczyć, że woda przefiltrowana poprzez odwróconą osmozę jest idealna do czajników i ekspresów, bo zwyczajnie poprawia smak i zapach ulubionej kawy czy herbaty, podobnie jak przygotowanej na niej potrawy. A gotując wodę w czajniku, nawet po długim czasie, nie znajdziemy osadu z kamienia – co docenią wszyscy ci, którzy co jakiś czas „walczą” z czyszczeniem domowych sprzętów. Woda osmotyczna polecana jest także do profesjonalnego dbania o akwarium i podlewania roślin.

W czołówce najlepszych rozwiązań do filtracji wody i jej zmiękczania, od lat znajdują się filtry AQUAPHOR. Co w nich wyjątkowego? Są produkowane z wykorzystaniem ekologicznych rozwiązań, ale to akurat nie dziwi, bo w dzisiejszych czasach taka informacja pojawia się przy wielu urządzeniach, dlatego warto przyjrzeć się lepiej akurat tym filtrom, czym sobie zasłużyły na czołowe lokaty popularności.

Przede wszystkim są niezawodne, co ma ogromne znaczenie. Kolejna cecha doceniana przez wszystkich to niewielki rozmiar – filtr  można zainstalować w mieszkaniu, domu, firmie, wszędzie tam, gdzie zależy nam na jakości wody. I co istotne: urządzenia AQUAPHOR po oczyszczeniu wody, mineralizują ją dodając Mg2+, Ca2+. (AS)