Nie marnuj jedzenia!

Jadłodzielnia przy OPS Rembertów Foto UM

Każdego dnia w Polsce marnują się milliony ton jedzenia. Duża część tej żywności wciąż nadaje się do spożycia, wystarczy tylko przekazać ją dalej. W Warszawie trwa kampania „Nie marnuj jedzenia – korzystaj z jadłodzielni”, która przypomina mieszkańcom, że dzielenie się żywnością jest proste i potrzebne.

Kampania „Warszawskie Jadłodzielnie” przypomina, że niemarnowanie jedzenia zaczyna się od codziennych, małych decyzji każdego z nas – podkreśla Aldona Machnowska-Góra, zastępczyni prezydenta m.st. Warszawy. – Chcemy dotrzeć z ideą niemarnowania żywności do jak najszerszego grona warszawianek i warszawiaków – dlatego kampania pojawiła się zarówno w mediach społecznościowych, jak i w komunikacji miejskiej. Każdy film, plakat czy rolka to przypomnienie, że każdy z nas ma wpływ na to, ile jedzenia się marnuje. Prosty gest – przyniesienie nadwyżki do jadłodzielni czy zabranie czekającego tam jedzenia – może realnie zmniejszyć skalę marnowania żywności – dodała wiceprezydentka.

Jadłodzielnie to ogólnodostępne lodówki i półki, gdzie można zostawić jedzenie, którego się nie zje oraz wziąć to, na co ma się ochotę. Produkty fabrycznie zapakowane – wystarczy zostawić w lodówce lub szafce. Jeśli jest to domowa potrawa – trzeba ją szczelnie zapakować, opisać składniki i datę przygotowania. Warto pamiętać, że jadłodzielnie to lodówki społeczne, co oznacza, że może z nich korzystać każdy, ale też każdy korzystający powinien dbać o ich czystość.

Kampania w mieście

W Warszawie działa 40 lodówek społecznych, a ich liczba wciąż się powiększa. Aktualna lista lokalizacji jest dostępna w aplikacji 19115, na stronie: warszawa19115.pl/-/jadlodzielnie oraz w miejskim serwisie mapowym.

We wrześniu w komunikacji miejskiej i miejskich mediach społecznościowych można było zobaczyć krótkie filmiki wyjaśniające, czym są jadłodzielnie, kto o nie dba i gdzie znaleźć najbliższą. A film na YouTube w prosty sposób pokazuje ideę: daj jedzeniu kolejną szansę.

Z kolei jadąc autobusem czy tramwajem można obejrzeć spot ułatwiający znalezienie najbliższego punktu, a w Miejscach Aktywności Lokalnej wiszą plakaty z adresem najbliższej jadłodzielni.

Wspólne sprzątanie

Podsumowaniem kampanii jest – 29 września, Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności. Od samego rana pracownicy urzędu, przedstawiciele organizacji pozarządowych oraz wolontariusze Foodsharing Warszawa ruszyli do warszawskich jadłodzielni, by je posprzątać i odświeżyć. Wspólna akcja pokazała, że troska o te miejsca to wspólna sprawa. Relacje z akcji można zobaczyć w mediach społecznościowych pod hasztagami #WarszawskieJadłodzielnie#MyślęNieMarnuję.

Symboliczne porządki to dopiero początek – ważne, aby przesłanie kampanii towarzyszyło nam na co dzień: nie marnujmy żywności i dbajmy o jadłodzielnie.  To oszczędność, a każdy produkt, który zostanie uratowany przed wyrzuceniem, to mniej zmarnowanych zasobów – wody, energii i pracy ludzi.

Więcej o tym co robić, by marnować mniej żywności można dowiedzieć się z miejskiej kampanii „Myślę, nie marnuję”.

Źródło i foto: UM

Lokalny Portal Informacyjny w Warszawie 

gazeta Mieszkaniec

error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl