Świeże cytrusy
Gdy nasze owoce męczą się od miesięcy w chłodniach, do kuchni zapraszamy świeże cytrusy! Kilka prostych przepisów:
Pstrąg zwykły lub łososiowy: tuszkę wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do wewnątrz plasterki obranej cytryny, kilka gałązek kopru, ew. łyżeczkę oliwy. Piec w folii, dusić lub smażyć – jak kto lubi. Ważne, by nie za długo. Nie, nie zapomniałam o soli – jest pyszny i bez niej, a dla soczystości ryby lepiej solić na talerzu.
Zupa cytrynowa – możliwości jest wiele, oto jedna z nich. Do gorącego bulionu wkrój w małych kostkach ugotowane uprzednio mięso z udka kurczaka albo indyka (bez skórki), zetrzyj do tego skórkę z wyszorowanej cytryny i wlej sok cytrynowy, zagotuj, następnie zapraw – do wyboru, albo śmietanką 30%, albo żółtkami. Dopraw tymiankiem, białym pieprzem, solą, kurkumą. Podawaj z ryżem lub kluseczkami z ubitego białka.
Sałatka z grejpfrutem I: na poszarpanej sałacie układamy połówki koktajlowych pomidorków, przekrojone na pół winogrona (mogą być zamiast nich duże, dobrze namoczone rodzynki), małe kostki sera feta i ziołowej, aromatycznej piersi kurczaka pieczonej lub gotowanej. Całość polewamy sosem z soku grejpfrutowego, miodu, oliwy, odrobiny octu balsamicznego i szczypty soli, której powinno być naprawdę niewiele, ponieważ feta nada już słony smak.
Sałatka z grejpfrutem II: na delikatną sałatę (roszponka, masłowa) i listki młodego szpinaku układamy pokrojone w kostkę cząstki czerwonego grejpfruta bardzo starannie obrane z błonek, kostki zwięzłego, lecz soczystego białego sera (ja używam Piątnicy light). Całość polewamy takim samym sosem, jak powyżej.
Mazurek cytrynowy: ciasto kruche upiec. Plasterki cytryny (ze skórką) gotować 30 min. w słodkiej wodzie, osączyć, ostudzić. Na posmarowanym bardzo cienko dżemem pomarańczowym lub morelowym spodzie ułożyć plastry cytryny i zalać polewą: 4 łyżki świeżego, miękkiego masła utrzeć z ¾ szklanki cukru pudru i 3 łyżkami soku z cytryny (można dodać ciut advocata). Masą przykryć plastry cytryn, ozdobić, ochłodzić, niech stężeje. Inna polewa: roztop i przestudź 2 łyżki masła (płaskie), dodaj 2 łyżki soku cytrynowego i ¾ szklanki cukru pudru, mocno wymieszać.