Jeśli nie zwany „białą śmiercią” cukier z buraków, to co?
Jeśli nie zwany „białą śmiercią” cukier z buraków, to co? Dziś już nikt nie namawia do słodzików takich, jak sacharoza (E954) czy aspartam (E951).
Ksylitol – cukier brzozowy, zawiera o 40% mniej kalorii niż cukier, jego metabolizm nie zależy od wydzielania insuliny: indeks glikemiczny ma o wiele niższy niż cukier. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczno, stabilizując równowagę kwasowo-zasadową; przywraca właściwe, dobre dla zębów pH śliny. Wspiera przyswajanie wapnia, ważne przy osteoporozie!
Stewia – powszechnie dostępna w Polce ledwie od kilku lat, ma liście około 35 razy słodsze od cukru buraczanego i to niemal bez kalorii! Dostępna jako proszek, tabletki i płyn, a także w postaci suszonych liści (można je wyhodować samemu). Łyżeczka proszku ze stewii słodzi tak, jak cała szklanka cukru!
Erytrytol – występuje w pyłkach kwiatów, owocach, winie i nie tylko. Ma ok. 60% słodyczy cukru, nie pozostawia obcego posmaku tylko miły chłód w ustach.