Pasty kanapkowe

W naszym domu uwielbiamy kanapki i nigdy się nam nie nudzą. Dlatego mamy mnóstwo przepisów na pasty kanapkowe.

Pieczarkowa: surowe, umyte pieczarki zetrzeć na grubej tarce, podobnie jedną cebulę. Całość dusimy odkrytą, powoli, na maśle, posoloną i posypaną  świeżo mielonym pieprzem. Pasta jest gotowa, gdy płyn wyparuje, a całość lekko się przyrumieni. Można jeść na zimno i na gorąco, najlepiej z bułką lub tostami. Kiedy nie mam czasu, nie ścieram pieczarek i cebuli, tylko szybko kroję w kostkę, a gdy gotowe, dodatkowo siekam ostrym nożem. Wersja jeszcze szybsza – zamiast siekać, miksuję, ale moim zdaniem wtedy nie jest taka dobra.

Serowa: zmiksuj 1 – 2 serki topione w temp. pokojowej z jednym surowym żółtkiem i łyżeczką maggi lub sosu sojowego. Po ochłodzeniu jest gotowa, można posypać natką.

Na słodko: tosty smaruję masłem orzechowym (niektórzy wolą Nutellę), na to plastry banana, cytryna i składam po dwie kromki, które opiekam w płaskim tosterze.

Smacznego życzy Ewa z Ostrobramskiej

 



 

error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content