Folia aluminiowa ma ponad sto lat!
Folia aluminiowa ma ponad sto lat! Produkuje się ją, walcując na coraz cieńszy płat rozgrzane, aluminiowe bloki.
Popularność w naszych kuchniach zyskała w latach 80., kiedy kończyła się już kampania mająca na celu eliminowanie garnków aluminiowych z naszych kuchni (bo szkodliwe).
Folia ma wiele zastosowań, niektóre zaskakują.
- Szybsze prasowanie zapewni ułożenie folii błyszczącą stroną do góry pod pokrowcem deski do prasowania. Odbija ciepło!
- Jest idealna do szorowania przypalonych garnków, zwłaszcza stalowych, czy grilla.
- Odświeża biżuterię, przywracając blask np. srebru. Łańcuszki, kolczyki, broszki, pierścionki, spinki czy srebrne sztućce i opaski do serwetek uratujesz, umieszczając je w pojemniku, wyłożonym szczelnie folią aluminiową błyszczącą stroną do góry, a następnie zalaną dość ciepłą (lecz nie gorącą) wodą ze zwykłą solą – 2 łyżki na sporą szklankę. Zanurz przedmioty i zostaw na 15 min. lub dłużej, aż do skutku. Wyjmij, opłucz, osusz ręcznikiem papierowym.
Ciekawska