Ciasto francuskie można zrobić samemu albo kupić gotowe, także w wersji light. Kilka wytrawnych pomysłów.

ciastoZiołowe: rozwiń płat ciasta francuskiego (pergamin zostaw na dole), posmaruj wzdłuż serkiem ricotta, zostawiając pusty pasek 3-4 cm wzdłuż dłuższego boku. Na ser rozsyp drobno siekane świeże zioła (rozmaryn, oregano, bazylia), uzupełnij suszonymi (tymianek, kozieradka, czarnuszka), a na to daj suszone pomidory w płatkach lub mielone orzechy. Lekko posól i, podnosząc brzeg pergaminu od strony z serem, powoli roluj ciasto w kierunku pustego brzegu. Gdy wałek jest uformowany, pokrój go w poprzek na 2-3 centymetrowe kawałki. Ułóż je na blasze. Na każdym połóż mały kwadracik pomarańczowego sera mimolette i włóż do nagrzanego piekarnika; piecz powoli, aż się ozłocą. Najlepsze – na gorąco, ale świetne też, gdy wystygną. Inna wersja – płat posmaruj koncentratem pomidorowym, dodaj sól, czosnek, przyprawy (bez sera); roluj, krój, piecz!

Pieczarkowe: pieczarki zetrzyj na tarce i osolone duś na maśle, aż stracą wodę. Wtedy dodaj startą cebulę i nadal duś, doprawiając pieprzem. Gdy gotowe, ostudź, wymieszaj z niewielką ilością tartego sera (gouda, edamski, ementaler) i układaj porcjami na rozwinięte, pokrojone w kwadraty o boku 4-6 cm ciasto posmarowane rozmąconym jajkiem. Każdy kwadrat z nadzieniem zlepiaj czterema rogami do góry i układaj na blaszce, potem posmaruj rozmąconym jajkiem, piecz aż będą złote.

Paluszki: płat ciasta francuskiego ostrym nożem przekrój wzdłuż na dwie równe części, a następnie każdą z nich na paski szerokości wskazującego palca. Każdy pasek posmaruj mlekiem lub rozmąconym jajkiem i posypuj: jedne parmezanem, inne czarnuszką, kozieradką, sezamem, mielonymi suszonymi pomidorami, wiórkami innego, dość twardego sera (cheddar), kminkiem, a potem leciutko oprósz solą. Ważne, żeby na różnych paluszkach były różne dodatki. Następnie każdy pasek, zanim położysz na blasze, skręć tak, by środkowa część paluszka była w kształcie „śruby”. Piecz do złotości, podawaj do zup kremów lub solo!

Pyszna Józia