Co wiemy o fasoli?

Z pewnością nie przywiozła jej do Polski królowa Bona. Dziko rosnąca w obu Amerykach, szczególnie bogato w tropikach, liczy niemal sto różnych gatunków! Dziś to jeden z najważniejszych gatunków, uprawianych przez człowieka i dających mu znakomite, bogate pożywienie.

Do Europy trafiła dopiero po odkryciu Ameryki przez Kolumba i dziś króluje w wielu kuchniach, szczególnie południowych. Ale i polska kuchnia polubiła fasolę, doceniając obfitość białka. Znajdziemy w niej też potas, wapń i fosfor, selen, cynk, żelazo, kwas foliowy, błonnik wspomagający walkę z cholesterolem (wszystko to w różnych proporcjach, zależnie od gatunku fasoli). Ważne, że – w przeciwieństwie do grochu – nie zawiera sodu! Jednak fasola może być trująca, zwłaszcza niektóre jej gatunki. To sprawka fazyny – białka, powodującego wymioty, biegunkę i inne, poważniejsze problemy. Jednak fazyna rozkłada się podczas obróbki cieplnej, w temperaturze powyżej 90 st. C. Najmniej kaloryczna jest fasolka szparagowa, a ta łuskana powinna być gotowana odkryta. Solimy po ugotowaniu!

Ciekawska

error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content