Dynia
Dynia to samo zdrowie! Znakomicie smakują jej kwiaty (ale teraz już próżno ich szukać) smażone w cieście podobnym do naleśnikowego, albo faszerowane i panierowane.
- Świetne są pestki, prażone lub nie i wyłuskane. Przez stulecia uważano je – gotowane w mleku – za niezawodny środek na robaki w przewodzie pokarmowym! Z pestek tłoczy się też olej, używany do sałatek w kuchni, ale też ceniony jako świetne wsparcie w problemach z prostatą, artretyzmem, cholesterolem. Pomaga w zespole jelita wrażliwego!
- Kosmetyka ceni go za spowalnianie starzenia skóry, pomoc w pozbywaniu się rozstępów.
- Stosowany wewnętrznie i zewnętrznie, bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm. Rozmaicie można też stosować miąższ: dawniej wierzono, że przyspiesza gojenie ran i oparzeń, to działanie zewnętrzne. A wewnętrznie? Ach! Marynowana, jako jesienna, pyszna zupa, purée, dżem, ważny składnik ciast i nie tylko!