Dynia, jaka jest, każdy widzi
Ale nie wszyscy wiedzą, że jest jednym z największych warzyw na świecie i uprawiana jest na prawie wszystkich kontynentach! Jednoroczna, ma aż 20 różnych odmian.
Jadali ją już w starożytnym Egipcie, Azji, a nawet na terenach Ameryki Południowej i Środkowej i to aż 3000 lat przed naszą erą. Dlatego bardzo trudno określić, skąd powędrowała w świat.
Europa zachwyciła się nią dopiero dwa wieki temu, ale dziś króluje na jesiennych stołach. W Polsce najpopularniejsza w tym roku jest specyficzna dynia Hokkaido, piżmowa i makaronowa. Podziw budzi dynia olbrzymia, rekord świata z roku 2011 należy do dyni o wadze 824,9 kg; poprzedni, z 2010 roku, to waga 821,2 kg. Obie są w Księdze Rekordów Guinessa. Polska rekordzistka z 2014 roku ważyła 598 kg.
Czy wiecie, że każda, nawet największa dynia, to jagoda? Oprócz jadalnych, są też dynie ozdobne, a także odmiany hodowane dla pięknych kwiatów.