Dzielnia Saska Kępa już otwarta

Ruszyła Dzielnia Saska Kępa – miejsce, w którym mieszkańcy stolicy będą mogli zostawiać używane rzeczy w dobrym stanie i żywność nadal nadającą się do spożycia. Placówka powstała w ramach pilotażowego projektu „Podaj Dalej”, którego celem jest promocja filozofii zero waste i ekonomii współdzielenia.

Dzielnia Saska Kępa powstała przy ulicy Berezyńskiej 27. Uruchomiony dzisiaj obiekt na Pradze Południe będzie czynny przez pięć dni w tygodniu – od wtorku do piątku w godzinach 17:00-20:00 oraz w soboty w godzinach 12:00-16:00.

To pierwsze z ogólnodostępnych warszawskich miejsc, które mają powstać w ramach szerszego projektu „Podaj Dalej”, zainicjowanego przez aktywistkę ekologiczną i blogerkę Aretę Szpurę. Jego założeniem jest stworzenie w stolicy sieci placówek promujących filozofię zero waste i ekonomię współdzielenia. Dzielnia Saska Kępa pozwoli wypracować rozwiązania pomocne w uruchomieniu kolejnych podobnych miejsc w innych dzielnicach miasta.

Dzielnia Saska Kępa to wspaniały przykład oddolnej inicjatywy, która dzięki zaangażowaniu i współpracy wielu podmiotów – mieszkańców, urzędników, a także przedstawicieli biznesu i organizacji pozarządowych – przyniosła konkretny efekt, jakim jest powstanie bardzo ważnego dla społeczności lokalnej miejsca – podkreśla Karolina Zdrodowska, dyrektor koordynator ds. przedsiębiorczości i dialogu społecznego. – Dzielnia będzie nie tylko miejscem współdzielenia, ale także ośrodkiem edukacji ekologicznej oraz przestrzenią, w której będą powstawały lokalne inicjatywy i wzmacniały się sąsiedzkie więzi. Serdecznie zapraszam do jej odwiedzenia – nie tylko dzisiaj.

Dzielnia w dobrych rękach

Dzielnią zarządzać będzie wyłoniona w konkursie Fundacja Splot Społeczny, która specjalizuje się w rozwiązaniach spółdzielczych, m.in. w obszarze gospodarki obiegu zamkniętego.

Oddolne zaangażowanie szerokich społeczności lokalnych w ideę cyrkularności i rozwijanie rozwiązań zrównoważonych jest jednym z absolutnie kluczowych działań służących powstrzymaniu kryzysu klimatycznego – twierdzi przedstawicielka fundacji Marcelina Zjawińska. – Łącząc siły, jesteśmy w stanie wiele zdziałać, co pokazuje ten projekt.

Bardzo się cieszę, że takie miejsce powstało na Saskiej Kępie – nadmienia burmistrz Pragi Południe Tomasz Kucharski. – Nasza dzielnica zawsze mocno angażowała się w inicjatywy prospołeczne i proekologiczne. I chcemy ten trend utrzymać. Szczególnie cieszy mnie fakt, że Dzielnia jest wynikiem tak szerokiej współpracy różnych podmiotów.

Gospodarka obiegu zamkniętego w Warszawie

Mapa warszawskich inicjatyw związanych z ekonomią współdzielenia i filozofią zero waste stale się powiększa. W stolicy działają m.in.: Och Dzielnia na Ochocie, Dzielnia na Bielanach, Magazyn Odzieżowy w Rembertowie czy Współdzielnik na Woli. W stolicy funkcjonuje także około 40 jadłodzielni. Informacje o nich można znaleźć na stronie projektu WawaShare.

/um/



 

error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content