Dzisiaj bogactwo jesieni, czyli – zupy! Lekkie, pożywne i przebogate w witaminy.

 Krem węgierski łagodny lub pikantny: w piekarniku opiecz kilka mięsistych strąków papryki (można je przekroić, oczyścić z ziaren i obgotować). Zdejmij skórkę, oczyść, wrzuć do garnka razem z włoszczyzną, obranymi po sparzeniu, dojrzałymi pomidorami pozbawionymi pestek, dwoma ząbkami czosnku. Gotuj przykryte i osolone w niewielkiej ilości wody około 15 minut, zmiksuj, Dodaj słodką, mieloną paprykę i ulubione przyprawy. Jeśli ktoś lubi ostro – można dodać sosu tabasco. Ważne, by dobierając składniki pamiętać, że kwaśny smak pomidorów świetnie równoważy większa ilość marchewki. Kto lubi i może, niech doda śmietany lub… mleka skondensowanego, niesłodzonego. To zupa bez tłuszczu, którą można jeść na zimno i gorąco, a nawet można, po dodaniu żelatyny, zrobić z niej galaretę na przystawkę!

 Grzybowa na specjalne okazje: grzyby leśne oczyścić, umyć, pokroić i ugotować w osolonej wodzie z jedna dużą cebulą. Włoszczyznę (połowę porcji, chodzi tylko o smak) razem z dużą cebulą pokroić bardzo drobno, podsmażyć na oliwie do lekkiego zrumienienia, dodać grzyby (zostawić około filiżanki tych najładniejszych) i 3–4 ziemniaki w kostkę, osolić, dodać pieprz, zalać zimną wodą i gotować przykryte około 20 minut. Następnie całość starannie zmiksować, dodając dobrej, kwaśnej śmietany lub mleka wymieszanego z łyżką mąki – jak kto woli, zaś grzyby z filiżanki pokroić w cienkie paseczki i dodać do kremu. Posypać koniecznie bardzo drobno siekaną natką pietruszki – to nie tylko piękny aromat i wzbogacenie smaku, ale też witaminy i bogactwo żelaza!

 Zupa wykwintna z cebulą: kilka cebul cukrowych, łagodnych, pora (białą część) i 1–2 ząbki czosnku posiekać, podsmażyć na złoto na oliwie. Dodać bulion (może być też z kostki), nie solić! Gdy wszystko miękkie, zmiksować, dodać ser pleśniowy do smaku – ser się rozpuści, dając wyrazisty smak i słoność. Doprawić, dodać kilka łyżek słodkiej śmietanki 30 proc. (niektórzy wolą kwaśną 18 proc.) posypać drobno krojonym szczypiorem z dymki. Można dodać grzanki lub groszek ptysiowy.

Pyszna Józia



 

Bieżący numer

Bieżący numer w .pdf

Nr 23(792) ROK XXX
Następne wydanie 16.12.2021

Najnowsze wiadomości