Gdy przychodzą goście zaproszeni na obiad, a ty nie chcesz spędzać czasu w kuchni, zamiast z nimi…

Co możesz przygotować wcześniej? Niemal wszystko, z wyjątkiem ryb, można ustawić na stole 2-3 godziny przed przybyciem gości, przykrywając półmiski folią. Powinno być kolorowo i apetycznie.

Ryba w kolorowej galarecie: filety ryby (bez ości) ugotuj w bulionie warzywnym z łyżeczką cukru i sokiem z ¼ cytryny lub łyżką octu jabłkowego (lecz nie rozgotuj, wystarczy kilka minut). Wyłów ostrożnie łopatką i od razu układaj na półmisku, ozdabiając zielonym groszkiem, gwiazdkami z marchewki, „nitkami” z pora i plastrami jajek na twardo. Całość zalej stygnącą galaretą ze sklarowanego wywaru z żelatyną, doprawionego cukrem, cytryną i solą. Warstwa galarety powinna ledwo przykrywać rybę. Pozostałą część wywaru wymieszaj z dodatkową porcją rozpuszczonej żelatyny, podziel na 3 części. Do jednej dodaj kilka łyżek soku z buraków, do drugiej – soku ze szpinaku, do trzeciej – tyle samo mocnego wywaru z kurkumy, która daje żółty kolor. Gdy kolorowe galaretki krzepną, wyjmuj porcje łyżką i układaj obok siebie, tworząc kolorowe plamy na półmisku z rybą. Można posypać przy brzegu siekanym szczypiorkiem i tartym żółtkiem jaja na twardo.

Złoty krem: w bulionie z kurczaka ugotuj do miękkości białe warzywa: pietruszka, seler, ziemniak, biała część pora w plastrach, kalafior. Do gotowania dodaj 2-3 łyżki kurkumy, sól, pieprz biały mielony. Gdy gotowe, odlej nieco płynu, a resztę zmiksuj na gładko, w razie potrzeby rozcieńczając płynem. Dodaj kwaśnej, świeżej śmietany, dobrze wymieszaj. Podawaj z „choineczkami” z piórek szczypiorku. Zupę można przygotować wcześniej i tylko podgrzać.

Schab Yamaha: upieczony, mocno przyprawiony majerankiem i czosnkiem schab pokrój na plastry około 0,5 cm. Ułóż na wysmarowanej blasze. Na każdym kawałku połóż plaster gruszki (może być konferencja, byle nie twarda), na to siekana bazylia (świeża!) i cienki plasterek sera z niebieską pleśnią, wstaw do zimnego piekarnika, niech czeka. Gdy usiądziecie do zupy, włącz piekarnik na ok. 10 minut, potem wyłącz grzanie i niech czeka. Podawaj z ryżem, najlepiej brązowym, podgrzanym z ½ puszki kukurydzy i ½ puszki małego, zielonego groszku. Wtedy obejdzie się bez sosu.

Pyszna Józia

error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content