Grzyby, grzyby!
Co warto o nich wiedzieć? Dzielą się na trujące, niejadalne i jadalne. Oprócz tego sporo jest objętych ochroną, od niejadalnego wieloporka gwiaździstego po jadalne, lecz chronione kozie brody w kolorze kurek.
Jak najskuteczniej uwolnić z grzybów trucizny, np. aflatoksyny, wywołujące uszkodzenia wątroby, zaburzenia pracy mózgu i nowotwory; ochratoksyny niszczące zwłaszcza nerki czy fumonizyny powodujące choroby przełyku i wątroby, nawet białaczkę? Wystarczy przechowywać grzyby w szczelnie zawinięte w foliowe torby, bez dostępu powietrza. Kłopoty murowane. Dlatego NIGDY nie kupuj przy drodze i na targu świeżych grzybów leśnych w szczelnych, plastikowych torebkach.
Grzyby świeże, w lodówce (poniżej 10°C), w woreczku płóciennym czy wyłożone na miskę (nigdy w folii), przechowuj nie dłużej niż dobę. Im starszy grzyb, tym gorzej znosi przechowywanie. Zapleśniałe, brzydkie, robaczywe, powinny natychmiast być wyrzucane.
Potrawy z grzybów zjadajmy tego samego dnia, a co najwyżej – nazajutrz, lecz niech nocują w lodówce!
Ciekawska