Grzyby – hodowla
- Przed niemal 200 laty dawano takie rady: wykopane grzyby jadalne posadź wraz z bryłką ziemi w przygotowanych skrzyniach, wierzch posyp dobrą ziemią ogrodową na 4–5 cm i zraszaj dobrze odstałą, letnią wodą. Najpierw częściej, potem wystarczy raz w tygodniu, wodą.
- Można też inaczej – kupując w internecie grzybnię kurek, podgrzybków czy prawdziwków, płynną lub sproszkowaną, a następnie wysiewając ją pod drzewami, własnymi lub w upatrzonym miejscu w lesie. Pierwsze grzyby powinny pojawić się po 1–2 latach. Koszt na przykład na Allegro – od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych. Wybór gatunków – ogromny, od grzybów krajowych po egzotyczne.
- Jeszcze prościej wyhodujesz boczniaka, w garażu czy piwnicy. Wystarczy podziurkowany worek (nawet plastikowy) wypełniony wymieszaną z grzybnią ściółką lub specjalnie przygotowany drewniany kołek.