Jeszcze trochę wakacji, zanim przywitamy jesień…

  • Ziemniaki pieczone w folii: jednakowej wielkości ziemniaki podgotuj 15 minut w skórkach, gorące natłuść oliwą z czosnkiem, owiń każdy w folię, piecz w piekarniku do miękkości. Podając, rozetnij ziemniaka niemal na pół wzdłuż (z folią) i wlej sos.
  • Sosy do ziemniaków pieczonych w folii: majonez i kukurydza z puszki; majonez, żółty ser, kapary, czosnek; grecki jogurt, czosnek, siekany koperek; serek homogenizowany, papryka w proszku, sól i suszone pomidory – pomysłów jest mnóstwo!
  • Sałatka na kolację: cukinia krojona w długie wstążki, na przykład nożem do obierania jarzyn, posolona, odstawiona na 30 minut i odciśnięta, długie wiórki grubo tartego, miękkiego żółtego sera (np. morski), kukurydza z puszki, ząbek lub dwa czosnku roztartego z solą, trochę świeżych listków oregano i bazylii, drobniutko posiekanych, winegret pół na pół z majonezem. Kto lubi ekscentrycznie, może dodać kilka wędzonych śliwek kalifornijskich, krojonych w najcieńsze paseczki. Wymieszać, odstawić na kwadrans w zimne miejsce, jeść solo lub z zimnymi wędlinami.
  • Zupa owocowa – śliwkowa: dojrzałe węgierki umyj, wypestkuj, ugotuj w osłodzonej wodzie z cynamonem i odrobiną wanilii do zupełnej miękkości. Wówczas zmiksuj, dodaj kilka łyżek śmietany wymieszanej z mąką, by zupa nabrała jedwabistej gęstości. Podawaj na ciepło lub na zimno, w towarzystwie kluseczek z bardzo mocno ubitego, osolonego białka delikatnie wymieszanego z niewielką ilością mąki: tak przygotowaną masę kładź małą łyżeczką na osolony wrzątek, formując małe kluseczki. Gdy tylko woda zacznie znowu wrzeć (mały gaz), wyławiaj je i od razu podawaj.
  • Lody domowe – z maszynką i bez: zmiksuj bardzo dojrzałe, ulubione owoce (solo ewentualnie w dowolnych połączeniach). Jeśli są wśród nich banany, można nie dodawać już cukru. Wymieszaj z greckim jogurtem, ewentualnie łyżką miodu i wlej do maszynki do lodów – po kilku minutach są gotowe. Gdy nie masz maszynki, włóż masę do zamrażarki, a po pół godzinie (i co pół godziny) wyjmuj ją, by szybko przemieszać, wówczas nie będą tak łatwo powstawać nieprzyjemne w smaku kryształki lodu.

Pyszna Józia

error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content